5αστερα ξενοδοχεία : Eυχή ή κατάρα ;


Στην περιοχή μας ( Άγιο Νικόλαο , Ελούντα και Κ.Χωριό ) λειτουργούν πλέον γύρω στις 20 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Παρά την πτώση του τουρισμού την τελευταία δεκαετία μεγάλες μονάδες είτε δημιουργούνται είτε ανακατασκευάζονται , δείχνοντας μάλλον ότι η κρίση δεν τους επηρέασε τόσο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας φτάσουμε μέχρι το σήμερα...

Eίναι γεγονός ότι η ομορφιά του τόπου μας συνεπήρε κάποιους επιχειρηματίες 40-50 χρόνια πριν και δημιούργησαν τις πρώτες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησι , στην περιοχή μας. Oι μονάδες αυτές έδωσαν άλλη πνοή στην περιοχή και ανέβασαν κατακόρυφα το κύρος της , καθώς όλο και περισσότεροι τουρίστες επέλεγαν τον τόπο μας για τουρισμό. Κατά την δεκαετία του 80 κυρίως αλλά και του 90 όταν ο τουρισμός είχε φτάσει στo κατακόρυφο , πάρα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια εκτός από τα μεγάλα ξενοδοχεία ξεφύτρωναν σε κάθε γειτονιά της πόλης! Τα πρώτα δείγματα της κρίσης όμως άρχισαν να φαίνονται στα μέσα της δεκαετίας του 90 καθώς τα apartments και τα ενοικιαζόμενα δώματια άρχισαν να αποδυναμώνονται και το είδος του τουρισμού που καταφθάνει να προτιμάει τα μεγάλα ξενοδοχεία. Τα περισσότερα από αυτά δε είτε έχουν κλείσει , είτε έχουν μετατραπεί σε φοιτητικές γκαρσονιέρες.
Η γνωστή ιστορια δηλαδή που το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό .


Aς τα βάλουμε λίγο κάτω...
- Σίγουρα τα μεγάλα ξενοδοχεία ήταν και είναι αυτά που διαφημίζουν τον τόπο μας παγκοσμίως.
- Απασχολούν σε διάφορες θέσεις πολλούς συντοπίτες μας , αν και τα τελευταία χρόνια κινούνται σε φτηνότερες λύσεις ή μείωση προσωπικού.
- Δυστυχώς πλέον η μικρή μειοψηφία ανοίκει σε συντοπίτες μας για το λόγο ότι μεγάλες εταιρείες τα έχουν αγοράσει και τα διαχειρίζονται.
- Με την ενδυνάμωση τους κατάφεραν όχι μόνο να κλείσουν πολλά apartments αλλά και να κρατάνε τον κόσμο μέσα σαυτά προσφέροντας τους σχεδόν τα πάντα!
- Eστιατόρια , καφετέριες , τουριστικά μαγαζάκια παρουσιάζουν πλέον εμφανής πτώση.

Αυτά και άλλα πολλά .... έχουν φέρει την τωρινή κατάσταση καθώς πλέον τα μεγάλα ξενοδοχεία μονοπωλούν την τουστική κίνηση της περιοχής. Το αποτέλεσμα; Aυτό που βλέπουμε κάθε καλοκαίρι..

Λύση; ... Nα αποφασίσουμε πλέον τι είδος τουρισμού θέλουμε να έχουμε
abcs