Διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή το «κάλεσμα προς τους φορείς και πολίτες του Μεραμβέλλου για διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο ακτών» καθώς και το άρθρο σας. Με την ιδιότητα μου ως πολίτης της πόλης αυτής , του ανθρώπου που έχει μεγαλώσει στον τόπο αυτό και γενικά του ανθρώπου που αγαπάει τον τόπο του , θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου για όλα όσα γενικά γίνονται γύρω μας αλλά παράλληλα με την ιδιότητα μου ως υπεύθυνος κατασκευής για μερικές από τις ιδιωτικές κατοικίες που ανεγείρονται στην περιοχή και μνημονεύονται στο άρθρο , θα ήθελα να δώσω μερικές διευκρινήσεις ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες θέσεων και προθέσεων , χωρίς να σημαίνει ότι θα επιθυμούσα να αντιπαρατεθώ με τους διοργανωτές της - με συμβολικό χαρακτήρα -πορείας .
Ξεκινώντας λοιπόν με την ιδιότητα μου ...
ως υπεύθυνος κατασκευής να πω ότι στην παραλιακή ζώνη αμέσως μετά το Τσιφλίκι, υπάρχουν τέσσερα οικόπεδα εκ των οποίων τρία από αυτά ήταν άρτια και οικοδομήσιμα , ενώ το τέταρτο προορίζονταν από την αρχή ως κοινόχρηστος χώρος. Τα οικόπεδα αυτά ανήκουν σε περιοχή ελέγχου των αρμόδιων Αρχαιολογικών Υπηρεσιών , οι οποίες και διέταξαν την διενέργεια διερευνητικών τομών στο σύνολο του ακινήτου. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών ανέλαβαν το σύνολο των εξόδων για την αρχαιολογική αυτή έρευνα , η οποία διή! ρκεσε σε Α φάση από την 1η Ιουνίου 2009 έως και την 30η Δεκεμβρίου 2009 και σε Β φάση από τα μέσα Ιουνίου 2010 ως και σήμερα , παρά το γεγονός του ότι οι ιδιοκτήτες είχαν λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις ανοικοδόμησης των ακινήτων και από την εμπειρία μου δεν νομίζω ότι θα υπήρχε ιδιοκτήτης στην περιοχή ο οποίος να επιζητούσε την περαιτέρω ανάδειξη (Β φάση) των όποιων ευρημάτων υπήρχαν στα ακίνητα αυτά , πληρώνοντας αδρά την επιθυμία του αυτή.
Κατά την διάρκεια της 1ης ανασκαφικής περιόδου , στο ακίνητο δεν είχε μπει περίφραξη , παρά το γεγονός του ότι είχε συζητηθεί και ζητηθεί από τους Αρχαιολόγους προκειμένου να προστατεύσουμε πιθανά ευρήματα αλλά και να αποφύγουμε την πιθανότητα ατυχήματος. Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι κατά την διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών είχαμε διαθέσει έναν εργάτη μόνιμα στην καθαριότητα του ακινήτου που εκτελείτο η αρχαιολογική ανασκαφή , αφού κάθε Δευτέρα μετά την αργία του Σαββατοκύριακου έπρεπε να αφαιρέσουμε περίπου 4 – 5 σακούλες με σκ! ουπίδια τα οποία αφήνονταν από τους κατασκηνωτές , ενώ καθημερινά αφαιρούσαμε τουλάχιστον 1 σακούλα με σκουπίδια επίσης. Επίσης όταν ξεκινήσαμε την αρχαιολογική ανασκαφή δόθηκε εντολή να καθαρισθεί το ακίνητο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες και αφαιρέσαμε 64 σακούλες σκουπιδιών με πλαστικά μπουκάλια , χαρτιά και ότι άλλο μπορεί να φαντασθεί κανένας.
Επικαλούμενος την μαρτυρία των Αρχαιολόγων – οι οποίοι δεν πίστευαν στο θέαμα - να προσθέσω ότι σε ένα «καμίνι» που υπάρχει μέσα στο ακίνητο βρέθηκε απίστευτη ποσό! τητα σκουπιδιών και πλαστικών με ημερομηνία λήξης πενταετίας και πλέον , όπου εργάσθηκαν δύο εργάτες για δύο ημέρες προκειμένου να το καθαρίσουν και σήμερα να παρουσιάζει εικόνα αξιοπρεπή στους επισκέπτες που ανεμπόδιστα εισέρχονται στον χώρο κατά τις ώρες της αρχαιολογικής ανασκαφής. Νομίζω ότι όλα αυτά δίδουν μια ξεκάθαρη εικόνα του πως αντιλαμβανόμαστε την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
Τώρα , κατά την διάρκεια της 2ης ανασκαφικής περιόδου δεν είχαμε περιφράξει το ακίνητο μέχρι την ημέρα που κάποιοι εκ των επισκεπτών χρησιμοποίησαν πέτρες από την αρχαιολογική ανασκαφή προκειμένου να δημιουργήσουν «παραστιές» δίπλα στην άμμο καθώς επίσης είδαμε άτομο από την περιοχή να προσπαθεί να αφαιρέσει μια λαξευτή πλάκα από τον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής , γεγονός το οποίο άμεσα καταγγείλαμε έγγραφα στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και παράλληλα περιφράξαμε το οικόπεδο με πρόχειρη περίφραξη και αναρτήσαμε σχετικές πινακίδες. Οφείλω δε συμπληρωματικά να πώ ότι πριν αρχίσει η 1η ανασκαφική περίοδος στην άκρη του δρόμου και κατά μήκος ενός ολόκληρου οικοπέδου τοποθετήσαμε 3Α δημιουργώντας μια λωρίδα κίνησης πεζών επί της επαρχιακή οδού , αφού στο πρόσωπο του οικοπέδου αυτού δεν υπήρχε δυνατότητα κίνησης πεζών και η περίπτωση να γίνει ατύχημα ήταν κάτι παραπάνω από προφανής , ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε ράμπα καθόδου για τους επισκέπτες της παραλιακής ζώνης , η οποία βρίσκεται ακόμα σήμερα ανέπαφη στο σημείο αυτό. Νομίζω ότι αυτό δείχνει το πώς κάπ! οιοι άλλοι αντιλαμβάνονται την ελ! εύθε ρη πρόσβαση στις ακτές.
Επίσης κλείνοντας να πω ότι μετά την περάτωση της αρχαιολογικής ανασκαφής , η περίφραξη θα αφαιρεθεί και παράλληλα θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση προς τις δημόσιες ακτές. Θέλω να πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε την βαρύτητα της έγγραφης και δημόσιας δήλωσης μου. Αυτά λοιπόν σχετικά με την ιδιότητα μου ως υπεύθυνος κατασκευής ενός έργου που εκτελείται στην επίμαχη περιοχή.
Τώρα ως πολίτης της περιοχής αυτής θα ήθελα να πω ότι δεν έχω πεισθεί αν αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες μας βοηθάνε , ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις περίοδο , χωρίς να σημαίνει ότι κατ ανάγκη βλάφτουν. Σίγουρα όμως στους οι επισκέπτες της περιοχής θα δημιουργηθούν σκέψεις μεσούσης της τουριστικής περιόδου και ελάχιστοι από αυτούς θα γνωρίζουν απόψεις και των δύο πλευρών ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν και να κρίνουν. Βέβαια καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα στην σκέψη και φυσικά δικαίωμα στην αντίδραση. Όμως όλα αυτά πληρώνει εν ολίγοις , ο τόπος μας για πολλά πολλά χρόνια και δυστυχώς αν δεν αλλάξουμε νοοτροπίες θα εξαφανισθεί τελείως η περιοχή από τον χάρτη των τουριστικών περιοχών της Κρήτης.
Είναι προφανές ότι καμία αναπτυξιακή προσπάθεια δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον , άλλοτε ασήμαντες και άλλοτε σημαντικές. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι η σύνθεση όλων των απόψεων οδηγεί σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα , όμως για να υπάρξει σύνθεση απόψεων πρέπει να υπάρχει διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων από όλες τις πλευρές και γνώση των προς επίλυση θεμάτων πράγμα το οποίο τείνει να εκλείψει από την κοινωνία της περιοχής μας. Αντίθετα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η μιζέρια μας να βρίσκει διέξοδο σε μια ψυχολογί! α όχλου και αν αυτό τελικά επικρατήσει τότε η περιοχή αυτή δεν θα σώζεται με τίποτα. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι , ότι εκτός από τις 20 ή 120 υπογραφές , υπάρχουν και άλλοι 10.000 κάτοικοι , άραγε αυτοί έχουν ή δεν έχουν άποψη ; Σίγουρα θα ήθελα και την καταγραφή της άποψης όλων αυτών , ει δυνατόν.
Κατά καιρούς λοιπόν κατηγορούμε τις ξενοδοχειακές μονάδες , πράγμα το οποίο μόνο στρουθοκαμηλισμό έρχεται να μου θυμίσει. Εγώ να συμφωνήσω με οποιονδήποτε θέλει να έχει αντίθετη άποψη , όμως μπορεί κανένας να μου πει τι έχουμε κάνει εμείς ως τοπική κοινωνία ώστε να αντισταθμίσουμε τους παραδείσους που έχουν δημιουργήσει οι ξενοδοχειακές αυτές μονάδες ; Απολύτως τίποτα , αντίθετα έχουμε συμβάλλει στην αναβάθμιση της απόλυτης κόλασης που επικρατεί έξω από αυτές. Δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια , δρόμοι χωρίς δημοτικό φωτισμό , δρόμοι απαράδεκτα στενοί κ.ο.κ. Για όλα αυτά έχουμε ευθύνες εμείς. Εμείς αναβαθμίζοντας το περιβάλλον μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε την παρουσία των επισκεπτών στις ξενοδοχειακές μονάδες προς ίδιον όφελος , όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές. Βέβαια εμείς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να συνειδητοποιήσουμε τον χαρακτήρα της περιοχής μας ώστε με στοχευμένες δράσεις να επιδιώξουμε την αναβάθμιση σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων μας. Δυστυχώς όμως η νοοτροπία μας και η διάθεση άρνησης των πά! ντων μας οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες σε πολλές των περιπτώσεων.
Πρόσφατα γίνεται λόγος για την ξενοδοχειακή μονάδα Domes of Elounda. Προσωπικά εγώ αλλά και άλλοι συμπολίτες που συναντώ κάθε Κυριακή στην παραλία κολυμπάνε ελεύθερα και ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε παρατήρηση για την παρουσία μας εκεί. Βέβαια φροντίζω η παρουσία μου εμένα και της οικογένειας μου να μην προκαλέσει ή οχλήσει στο παραμικρό τους επισκέπτες της μονάδος , δείγμα σεβασμού στο τουριστικό προϊόν που αποτελεί μονοκαλλιέργεια της περιοχής. Επίσης θα ήθελα δημόσια να δηλώσω ότι κατανοώ απόλυτα το λόγο ύπαρξης περίφραξης σε παραλιακές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ οφείλω να πώ ότι στη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα , από τη βόρεια πλευρά υπάρχει είσοδος μόνιμα ανοικτή και για μένα αυτό είναι το σημαντικό και φαντάζομαι και ο στόχος του νομοθέτη. Θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να καταθέτει την άποψη του ανοικτά και με θάρρος στην γνώμη του , ενώ παράλληλα οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι ο νομοθέτης ουσιαστικά έχει καταφέρει με διάφορα τερτίπια και ερμηνείες να καταργήσει την σαφή άποψη του Ν. 1337 ότι καμία περίφραξη δεν επιτρέπεται στα 500 μ. από την ακτή. Άραγε είναι πολλοί που μπορούν να δουν πως και γιατι! ¯ έχε ι προκύψει αυτό ; Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω - προς αποφυγήν παρερμηνείας της θέσης μου - ότι με τους ιδιοκτήτες της ξενοδοχειακής μονάδος είχαμε πριν από ένα περίπου έτος έντονη διαμάχη στον Δήμο Αγίου Νικολάου , η οποία συνεχίζεται και ως τα σήμερα σε διάφορα θέματα που άπτονται των κατασκευών που εκτελούνται στην περιοχή.
Στη συνέχεια , μπορεί κάποιος να μου πει αν για φέτος υπάρχει μεγαλύτερη διαφήμιση για την περιοχή μας από την λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδος στην περιοχή Βαθύ ; Προσωπικά όποιο έντυπο και αν έχω δει τον τελευταίο καιρό , το ξενοδοχείο αυτό διαφημίζεται και παράλληλα η περιοχή. Προκαλώ όμως όποιον θέλει να ανατρέξει στις περιπέτειες του ιδιοκτήτη και επενδυτή στην περιοχή καθώς και στα κοσμητικά επίθετα με τα οποία τον περιποιηθήκαμε καλωσορίζοντας τον στον τόπο αυτό.
Μια ακόμα τεράστια διαφήμιση για την περιοχή θα αποτελέσει το σήριαλ «Νησί» , το οποίο ακόμα γυρίζεται στην περιοχή. Αληθεύει άραγε η φημολογία ότι έγιναν καταγγελίες από συμπολίτες μας για τα σκηνικά που είχαν στηθεί απέναντι από την Σπιναλόγκα σε παραλιακή τοποθεσία της Πλάκας ;
Αγαπητοί συμπολίτες νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα με ένα άλλο μάτι σε αυτόν τον τόπο. Με ένα μάτι που θα αντιδρά όταν στη είσοδο μιας τουριστικής πόλης εδώ και χρόνια στήνεται μπλόκο από αστυνομικούς , οι οποίοι φυσικά εκτελούν εντολές , χωρίς ποτέ να έχουν αναλογισθεί την απίστευτη ζημιά που προκαλούν παράλληλα με τα οποιαδήποτε οφέλη από την εν λόγω «επιχείρηση».
Με ένα μάτι που θα αντιδρά στην μη τήρηση των προβλεπόμενων για την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές. Με ένα μάτι που θα αντιδρά συντεταγμένα με σκοπό και όραμα του νÎ! ± επιστρέψει η περιοχή σε εποχές καλές , σε εποχές που ο Άγιος Νικόλαος και κατά συνέπεια ο Νέος Δήμος να μπορεί να επιβιώσει στοιχειωδώς. Με ένα μάτι που πρώτα από όλα να γνωρίζει και να έχει αναπτύξει κριτική σκέψη για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του.
Ο Άγιος Νικόλαος έχει απίστευτη φυσική ομορφιά , έχει δυνατότητες , έχει ανθρώπους που πρέπει και μπορούν να τον οδηγήσουν έξω από την κακομοιριά και την εσωστρέφεια που τον καταδιώκει τα τελευταία χρόνια. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας , όλοι έχουμε όνειρα για τον τόπο μας. Αν όλοι αποφασίσουμε να αρχίσουμε να συζητάμε νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις κοινές , λύσεις οι οποίες ως βασικό άξονα θα έχουν το συμφέρον του τόπου και όχι το προσωπικό μας και μόνο συμφέρον.
Για να γίνει αυτό πρέπει να αποβάλλουμε την παρελθοντολογία από πάνω μας και να συγκεντρωθούμε στον μελλοντικό σχεδιασμό του τόπου αυτού. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει και έχουν ρόλο και όλοι όσοι διετέλεσαν δημοτικοί άρχοντες τα τελευταία είκοσι χρόνια . άσχετα από τον χώρο τον οποίο προέρχονται , άλλωστε στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν και άλλου είδους κριτήρια. Αυτό που μας λείπει είναι να είμαστε μια γροθιά , τουλάχιστον στην προς τα έξω εικόνα μας. Μέσα στην γροθιά αυτή χωράνε ξενοδόχοι , επιχειρηματίες , δημόσιοι υπάλληλοι , κρατικοί λειτουργοί κλπ. Μέσα στην γροθιά αυτή υπάρχει χώρος για διαφωνίες πλην όμως πρέπει να ωριμάσουμε και να θελήσουμε να συμφωνήσουμε σε πολλά πράγματα.
Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να γίνει αυτό και ελπίζω στον Νέο πλέον Δήμο να προκύψουν Δημοτικοί Άρχοντες οι οποίοι θα μπορούν να συνθέσουν απόψεις , μιας που με βάση τα οικονομικά στοιχεία μάλλον έργο θα είναι δύσκολο να παραχθεί και θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στο κομμάτι αυτό.
Προσωπικά πιστεύω στις δυνατότητες ενός ευλογημένου τόπου ο οποίος έχει αποδείξει πολλές φορές την ανικανότητα σύνθεσης με αποτέλεσμα τα κέντρα αποφάσεων να μεταφέρονται αλλού και εμείς να πανηγυρίζουμε για το ότι καταφέραμε να σταματήσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το λιμενικό έργο στο Μιραμπέλλο , το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά με καθυστέρηση δύο ετών , ενώ τους ίδιους πανηγυρισμούς είχαμε και στο λιμενικό έργο κάτω από το ξενοδοχείο Ερμής με πρωτοστατούντες τους τότε Δημοτικούς Άρχοντες. Δεν μας αξίζει ... , δεν μας αξίζει ...., μας αξίζει να κοιτάμε μπροστά και μόνο μπροστά.
Κλείνοντας να ευχηθώ καλή επιτυχία στους διοργανωτές της συμβολικής πορείας και εύχομαι να βρούμε μελλοντικά τρόπους συνάντησης απόψεων ώστε η διαμαρτυρία αυτή να είναι η τελευταία συμβολική διαμαρτυρία στην περιοχή μας. Τα προβλήματα μας απαιτούν μελλοντικές μη συμβολικές διαμαρτυρίες , αρκεί να έχουμε την δύναμη να τα εντοπίσουμε και αντιμετωπίσουμε από κοινού.
ΓΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός
Ξεκινώντας λοιπόν με την ιδιότητα μου ...
ως υπεύθυνος κατασκευής να πω ότι στην παραλιακή ζώνη αμέσως μετά το Τσιφλίκι, υπάρχουν τέσσερα οικόπεδα εκ των οποίων τρία από αυτά ήταν άρτια και οικοδομήσιμα , ενώ το τέταρτο προορίζονταν από την αρχή ως κοινόχρηστος χώρος. Τα οικόπεδα αυτά ανήκουν σε περιοχή ελέγχου των αρμόδιων Αρχαιολογικών Υπηρεσιών , οι οποίες και διέταξαν την διενέργεια διερευνητικών τομών στο σύνολο του ακινήτου. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών ανέλαβαν το σύνολο των εξόδων για την αρχαιολογική αυτή έρευνα , η οποία διή! ρκεσε σε Α φάση από την 1η Ιουνίου 2009 έως και την 30η Δεκεμβρίου 2009 και σε Β φάση από τα μέσα Ιουνίου 2010 ως και σήμερα , παρά το γεγονός του ότι οι ιδιοκτήτες είχαν λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις ανοικοδόμησης των ακινήτων και από την εμπειρία μου δεν νομίζω ότι θα υπήρχε ιδιοκτήτης στην περιοχή ο οποίος να επιζητούσε την περαιτέρω ανάδειξη (Β φάση) των όποιων ευρημάτων υπήρχαν στα ακίνητα αυτά , πληρώνοντας αδρά την επιθυμία του αυτή.
Κατά την διάρκεια της 1ης ανασκαφικής περιόδου , στο ακίνητο δεν είχε μπει περίφραξη , παρά το γεγονός του ότι είχε συζητηθεί και ζητηθεί από τους Αρχαιολόγους προκειμένου να προστατεύσουμε πιθανά ευρήματα αλλά και να αποφύγουμε την πιθανότητα ατυχήματος. Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι κατά την διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών είχαμε διαθέσει έναν εργάτη μόνιμα στην καθαριότητα του ακινήτου που εκτελείτο η αρχαιολογική ανασκαφή , αφού κάθε Δευτέρα μετά την αργία του Σαββατοκύριακου έπρεπε να αφαιρέσουμε περίπου 4 – 5 σακούλες με σκ! ουπίδια τα οποία αφήνονταν από τους κατασκηνωτές , ενώ καθημερινά αφαιρούσαμε τουλάχιστον 1 σακούλα με σκουπίδια επίσης. Επίσης όταν ξεκινήσαμε την αρχαιολογική ανασκαφή δόθηκε εντολή να καθαρισθεί το ακίνητο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες και αφαιρέσαμε 64 σακούλες σκουπιδιών με πλαστικά μπουκάλια , χαρτιά και ότι άλλο μπορεί να φαντασθεί κανένας.
Επικαλούμενος την μαρτυρία των Αρχαιολόγων – οι οποίοι δεν πίστευαν στο θέαμα - να προσθέσω ότι σε ένα «καμίνι» που υπάρχει μέσα στο ακίνητο βρέθηκε απίστευτη ποσό! τητα σκουπιδιών και πλαστικών με ημερομηνία λήξης πενταετίας και πλέον , όπου εργάσθηκαν δύο εργάτες για δύο ημέρες προκειμένου να το καθαρίσουν και σήμερα να παρουσιάζει εικόνα αξιοπρεπή στους επισκέπτες που ανεμπόδιστα εισέρχονται στον χώρο κατά τις ώρες της αρχαιολογικής ανασκαφής. Νομίζω ότι όλα αυτά δίδουν μια ξεκάθαρη εικόνα του πως αντιλαμβανόμαστε την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
Τώρα , κατά την διάρκεια της 2ης ανασκαφικής περιόδου δεν είχαμε περιφράξει το ακίνητο μέχρι την ημέρα που κάποιοι εκ των επισκεπτών χρησιμοποίησαν πέτρες από την αρχαιολογική ανασκαφή προκειμένου να δημιουργήσουν «παραστιές» δίπλα στην άμμο καθώς επίσης είδαμε άτομο από την περιοχή να προσπαθεί να αφαιρέσει μια λαξευτή πλάκα από τον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής , γεγονός το οποίο άμεσα καταγγείλαμε έγγραφα στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και παράλληλα περιφράξαμε το οικόπεδο με πρόχειρη περίφραξη και αναρτήσαμε σχετικές πινακίδες. Οφείλω δε συμπληρωματικά να πώ ότι πριν αρχίσει η 1η ανασκαφική περίοδος στην άκρη του δρόμου και κατά μήκος ενός ολόκληρου οικοπέδου τοποθετήσαμε 3Α δημιουργώντας μια λωρίδα κίνησης πεζών επί της επαρχιακή οδού , αφού στο πρόσωπο του οικοπέδου αυτού δεν υπήρχε δυνατότητα κίνησης πεζών και η περίπτωση να γίνει ατύχημα ήταν κάτι παραπάνω από προφανής , ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε ράμπα καθόδου για τους επισκέπτες της παραλιακής ζώνης , η οποία βρίσκεται ακόμα σήμερα ανέπαφη στο σημείο αυτό. Νομίζω ότι αυτό δείχνει το πώς κάπ! οιοι άλλοι αντιλαμβάνονται την ελ! εύθε ρη πρόσβαση στις ακτές.
Επίσης κλείνοντας να πω ότι μετά την περάτωση της αρχαιολογικής ανασκαφής , η περίφραξη θα αφαιρεθεί και παράλληλα θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση προς τις δημόσιες ακτές. Θέλω να πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε την βαρύτητα της έγγραφης και δημόσιας δήλωσης μου. Αυτά λοιπόν σχετικά με την ιδιότητα μου ως υπεύθυνος κατασκευής ενός έργου που εκτελείται στην επίμαχη περιοχή.
Τώρα ως πολίτης της περιοχής αυτής θα ήθελα να πω ότι δεν έχω πεισθεί αν αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες μας βοηθάνε , ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις περίοδο , χωρίς να σημαίνει ότι κατ ανάγκη βλάφτουν. Σίγουρα όμως στους οι επισκέπτες της περιοχής θα δημιουργηθούν σκέψεις μεσούσης της τουριστικής περιόδου και ελάχιστοι από αυτούς θα γνωρίζουν απόψεις και των δύο πλευρών ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν και να κρίνουν. Βέβαια καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα στην σκέψη και φυσικά δικαίωμα στην αντίδραση. Όμως όλα αυτά πληρώνει εν ολίγοις , ο τόπος μας για πολλά πολλά χρόνια και δυστυχώς αν δεν αλλάξουμε νοοτροπίες θα εξαφανισθεί τελείως η περιοχή από τον χάρτη των τουριστικών περιοχών της Κρήτης.
Είναι προφανές ότι καμία αναπτυξιακή προσπάθεια δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον , άλλοτε ασήμαντες και άλλοτε σημαντικές. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι η σύνθεση όλων των απόψεων οδηγεί σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα , όμως για να υπάρξει σύνθεση απόψεων πρέπει να υπάρχει διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων από όλες τις πλευρές και γνώση των προς επίλυση θεμάτων πράγμα το οποίο τείνει να εκλείψει από την κοινωνία της περιοχής μας. Αντίθετα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η μιζέρια μας να βρίσκει διέξοδο σε μια ψυχολογί! α όχλου και αν αυτό τελικά επικρατήσει τότε η περιοχή αυτή δεν θα σώζεται με τίποτα. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι , ότι εκτός από τις 20 ή 120 υπογραφές , υπάρχουν και άλλοι 10.000 κάτοικοι , άραγε αυτοί έχουν ή δεν έχουν άποψη ; Σίγουρα θα ήθελα και την καταγραφή της άποψης όλων αυτών , ει δυνατόν.
Κατά καιρούς λοιπόν κατηγορούμε τις ξενοδοχειακές μονάδες , πράγμα το οποίο μόνο στρουθοκαμηλισμό έρχεται να μου θυμίσει. Εγώ να συμφωνήσω με οποιονδήποτε θέλει να έχει αντίθετη άποψη , όμως μπορεί κανένας να μου πει τι έχουμε κάνει εμείς ως τοπική κοινωνία ώστε να αντισταθμίσουμε τους παραδείσους που έχουν δημιουργήσει οι ξενοδοχειακές αυτές μονάδες ; Απολύτως τίποτα , αντίθετα έχουμε συμβάλλει στην αναβάθμιση της απόλυτης κόλασης που επικρατεί έξω από αυτές. Δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια , δρόμοι χωρίς δημοτικό φωτισμό , δρόμοι απαράδεκτα στενοί κ.ο.κ. Για όλα αυτά έχουμε ευθύνες εμείς. Εμείς αναβαθμίζοντας το περιβάλλον μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε την παρουσία των επισκεπτών στις ξενοδοχειακές μονάδες προς ίδιον όφελος , όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές. Βέβαια εμείς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να συνειδητοποιήσουμε τον χαρακτήρα της περιοχής μας ώστε με στοχευμένες δράσεις να επιδιώξουμε την αναβάθμιση σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων μας. Δυστυχώς όμως η νοοτροπία μας και η διάθεση άρνησης των πά! ντων μας οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες σε πολλές των περιπτώσεων.
Πρόσφατα γίνεται λόγος για την ξενοδοχειακή μονάδα Domes of Elounda. Προσωπικά εγώ αλλά και άλλοι συμπολίτες που συναντώ κάθε Κυριακή στην παραλία κολυμπάνε ελεύθερα και ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε παρατήρηση για την παρουσία μας εκεί. Βέβαια φροντίζω η παρουσία μου εμένα και της οικογένειας μου να μην προκαλέσει ή οχλήσει στο παραμικρό τους επισκέπτες της μονάδος , δείγμα σεβασμού στο τουριστικό προϊόν που αποτελεί μονοκαλλιέργεια της περιοχής. Επίσης θα ήθελα δημόσια να δηλώσω ότι κατανοώ απόλυτα το λόγο ύπαρξης περίφραξης σε παραλιακές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ οφείλω να πώ ότι στη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα , από τη βόρεια πλευρά υπάρχει είσοδος μόνιμα ανοικτή και για μένα αυτό είναι το σημαντικό και φαντάζομαι και ο στόχος του νομοθέτη. Θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να καταθέτει την άποψη του ανοικτά και με θάρρος στην γνώμη του , ενώ παράλληλα οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι ο νομοθέτης ουσιαστικά έχει καταφέρει με διάφορα τερτίπια και ερμηνείες να καταργήσει την σαφή άποψη του Ν. 1337 ότι καμία περίφραξη δεν επιτρέπεται στα 500 μ. από την ακτή. Άραγε είναι πολλοί που μπορούν να δουν πως και γιατι! ¯ έχε ι προκύψει αυτό ; Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω - προς αποφυγήν παρερμηνείας της θέσης μου - ότι με τους ιδιοκτήτες της ξενοδοχειακής μονάδος είχαμε πριν από ένα περίπου έτος έντονη διαμάχη στον Δήμο Αγίου Νικολάου , η οποία συνεχίζεται και ως τα σήμερα σε διάφορα θέματα που άπτονται των κατασκευών που εκτελούνται στην περιοχή.
Στη συνέχεια , μπορεί κάποιος να μου πει αν για φέτος υπάρχει μεγαλύτερη διαφήμιση για την περιοχή μας από την λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδος στην περιοχή Βαθύ ; Προσωπικά όποιο έντυπο και αν έχω δει τον τελευταίο καιρό , το ξενοδοχείο αυτό διαφημίζεται και παράλληλα η περιοχή. Προκαλώ όμως όποιον θέλει να ανατρέξει στις περιπέτειες του ιδιοκτήτη και επενδυτή στην περιοχή καθώς και στα κοσμητικά επίθετα με τα οποία τον περιποιηθήκαμε καλωσορίζοντας τον στον τόπο αυτό.
Μια ακόμα τεράστια διαφήμιση για την περιοχή θα αποτελέσει το σήριαλ «Νησί» , το οποίο ακόμα γυρίζεται στην περιοχή. Αληθεύει άραγε η φημολογία ότι έγιναν καταγγελίες από συμπολίτες μας για τα σκηνικά που είχαν στηθεί απέναντι από την Σπιναλόγκα σε παραλιακή τοποθεσία της Πλάκας ;
Αγαπητοί συμπολίτες νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα με ένα άλλο μάτι σε αυτόν τον τόπο. Με ένα μάτι που θα αντιδρά όταν στη είσοδο μιας τουριστικής πόλης εδώ και χρόνια στήνεται μπλόκο από αστυνομικούς , οι οποίοι φυσικά εκτελούν εντολές , χωρίς ποτέ να έχουν αναλογισθεί την απίστευτη ζημιά που προκαλούν παράλληλα με τα οποιαδήποτε οφέλη από την εν λόγω «επιχείρηση».
Με ένα μάτι που θα αντιδρά στην μη τήρηση των προβλεπόμενων για την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές. Με ένα μάτι που θα αντιδρά συντεταγμένα με σκοπό και όραμα του νÎ! ± επιστρέψει η περιοχή σε εποχές καλές , σε εποχές που ο Άγιος Νικόλαος και κατά συνέπεια ο Νέος Δήμος να μπορεί να επιβιώσει στοιχειωδώς. Με ένα μάτι που πρώτα από όλα να γνωρίζει και να έχει αναπτύξει κριτική σκέψη για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του.
Ο Άγιος Νικόλαος έχει απίστευτη φυσική ομορφιά , έχει δυνατότητες , έχει ανθρώπους που πρέπει και μπορούν να τον οδηγήσουν έξω από την κακομοιριά και την εσωστρέφεια που τον καταδιώκει τα τελευταία χρόνια. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας , όλοι έχουμε όνειρα για τον τόπο μας. Αν όλοι αποφασίσουμε να αρχίσουμε να συζητάμε νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις κοινές , λύσεις οι οποίες ως βασικό άξονα θα έχουν το συμφέρον του τόπου και όχι το προσωπικό μας και μόνο συμφέρον.
Για να γίνει αυτό πρέπει να αποβάλλουμε την παρελθοντολογία από πάνω μας και να συγκεντρωθούμε στον μελλοντικό σχεδιασμό του τόπου αυτού. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει και έχουν ρόλο και όλοι όσοι διετέλεσαν δημοτικοί άρχοντες τα τελευταία είκοσι χρόνια . άσχετα από τον χώρο τον οποίο προέρχονται , άλλωστε στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν και άλλου είδους κριτήρια. Αυτό που μας λείπει είναι να είμαστε μια γροθιά , τουλάχιστον στην προς τα έξω εικόνα μας. Μέσα στην γροθιά αυτή χωράνε ξενοδόχοι , επιχειρηματίες , δημόσιοι υπάλληλοι , κρατικοί λειτουργοί κλπ. Μέσα στην γροθιά αυτή υπάρχει χώρος για διαφωνίες πλην όμως πρέπει να ωριμάσουμε και να θελήσουμε να συμφωνήσουμε σε πολλά πράγματα.
Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να γίνει αυτό και ελπίζω στον Νέο πλέον Δήμο να προκύψουν Δημοτικοί Άρχοντες οι οποίοι θα μπορούν να συνθέσουν απόψεις , μιας που με βάση τα οικονομικά στοιχεία μάλλον έργο θα είναι δύσκολο να παραχθεί και θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στο κομμάτι αυτό.
Προσωπικά πιστεύω στις δυνατότητες ενός ευλογημένου τόπου ο οποίος έχει αποδείξει πολλές φορές την ανικανότητα σύνθεσης με αποτέλεσμα τα κέντρα αποφάσεων να μεταφέρονται αλλού και εμείς να πανηγυρίζουμε για το ότι καταφέραμε να σταματήσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το λιμενικό έργο στο Μιραμπέλλο , το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά με καθυστέρηση δύο ετών , ενώ τους ίδιους πανηγυρισμούς είχαμε και στο λιμενικό έργο κάτω από το ξενοδοχείο Ερμής με πρωτοστατούντες τους τότε Δημοτικούς Άρχοντες. Δεν μας αξίζει ... , δεν μας αξίζει ...., μας αξίζει να κοιτάμε μπροστά και μόνο μπροστά.
Κλείνοντας να ευχηθώ καλή επιτυχία στους διοργανωτές της συμβολικής πορείας και εύχομαι να βρούμε μελλοντικά τρόπους συνάντησης απόψεων ώστε η διαμαρτυρία αυτή να είναι η τελευταία συμβολική διαμαρτυρία στην περιοχή μας. Τα προβλήματα μας απαιτούν μελλοντικές μη συμβολικές διαμαρτυρίες , αρκεί να έχουμε την δύναμη να τα εντοπίσουμε και αντιμετωπίσουμε από κοινού.
ΓΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοσίευση σχολίου