Ξένοι σπουδαστές στα ξενοδοχεία

ΤΑΞΗ επιχειρεί να βάλει στο πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες σπουδαστών που φοιτούν σε τουριστικές σχολές της αλλοδαπής και έρχονται στη χώρα μας με σκοπό ή πρόσχημα να κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Το πρόβλημα αυτό τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας αντίδραση και πολλές παρεμβάσεις από πλευράς των συνδικαλιστικών οργάνων των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, που σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας, προσπάθησαν με επανειλημμένως ελέγχους να περιορίσουν το φαινόμενο.


Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών, Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ι. Λοβέρδου και Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνου, καθορίζονται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις πρακτικής άσκησης ημεδαπών και αλλοδαπών σπουδαστών - μαθητών Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και φοιτητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την απόφαση αυτή, που πρόκειται πλέον να ισχύσει από την ερχόμενη τουριστική περίοδο, λύνουν πλέον τα χέρια των ελεγκτικών αρχών, των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των κλιμακίων ελέγχου των ασφαλιστικών ταμείων, αφού ορίζονται λεπτομερώς οι προϋποθέσεις απασχόλησης αλλοδαπών σπουδαστών/ μαθητών τουρισμού, στα ξενοδοχεία.

Ως σήμερα, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Επιθεωρητής Εργασίας Γιάννης Μαυροειδής, δεν υπήρχε πλαφόν για τον αριθμό των σπουδαστών που θα έπαιρνε ένα ξενοδοχείο. Με την υπουργική απόφαση το ποσοστό των ασκουμένων, που τοποθετούνται σε κάθε ξενοδοχείο, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 17% του τακτικού προσωπικού του και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από 40 (αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος).

«Η κατάσταση φέτος και στα ξενοδοχεία του Νομού Λασιθίου, σε ό,τι αφορά την απασχόληση «ασκουμένων σπουδαστών», κυρίως αλλοδαπών, ήταν ανεξέλεγκτη, αφού δεν υπήρχε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, γεγονός που εμπόδιζε να γίνει έλεγχος επί της ουσίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας Λασιθίου, εντούτοις, προσπάθησε να τακτοποιήσει ορισμένα βασικά θέματα με πρακτικό τρόπο. Π.χ. στους πίνακες απασχολουμένων, ωράριο απασχόλησης κλπ. Όμως δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τον αριθμό που θα έπαιρναν και απασχολούσαν. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, υπήρξαν μικρά ξενοδοχεία όπου οι «σπουδαστές» ξεπέρασαν σε αριθμό ή ήταν και διπλάσιοι από το κανονικό προσωπικό...»

Η απόφαση
Η Κ.Υ.Α. που προσυπέγραψαν οι τρεις υπουργοί, ορίζει:
Οι ημεδαποί και αλλοδαποί μαθητές και σπουδαστές σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης τουριστικού τομέα, καθώς και οι φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, όπου αυτή προβλέπεται, στις παρακάτω επιχειρήσεις:
1. Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα κατηγορίας 5αστέρων (50 κλινών και άνω), 4 αστέρων (60 κλινών και άνω) και 3 αστέρων (110 κλινών και άνω), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις άρτιας λειτουργίας όλων των τμημάτων μιας σωστά οργανωμένης μονάδας και λειτουργούν τα τμήματα αντίστοιχης ειδικότητας.
2. Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, οι οποίες διαθέτουν επισιτιστικά τμήματα εφοδιασμένα με τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες λειτουργίας.
3. Τουριστικά Γραφεία (εσωτερικού ή γενικού τουρισμού) για τους ασκούμενους συναφών ειδικοτήτων στα οποία ο αριθμός των απασχολουμένων είναι τρία άτομα και άνω (όπως προκύπτει από την κατάσταση εργασίας επικυρωμένη από την Επιθεώρηση Εργασίας).
4. Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής, στα οποία τοποθετούνται οι ασκούμενοι πρέπει να είναι πλήρως οργανωμένα από πλευράς εγκαταστάσεων και να απασχολούν στην ειδικότητα 5 άτομα κατ' ελάχιστον (όπως προκύπτει από την κατάσταση εργασίας επικυρωμένη από την Επιθεώρηση Εργασίας).
Οι επιχειρήσεις της παραγράφου 1, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης ημεδαπών – αλλοδαπών, σπουδαστών ή μαθητών Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και φοιτητών, συνάπτουν συμβάσεις με τις σχολές αυτές.
Οι συμβάσεις συνοδεύονται από τα παραστατικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συμβαλλόμενη Σχολή είναι Τουριστικών Επαγγελμάτων, ότι τηρούνται στο αρχείο της επιχείρησης και επιδεικνύονται σε οποιαδήποτε ζήτηση των Εποπτών Πρακτικής και Επιθεωρητών Εργασίας. Η σύμβαση μεταξύ επιχείρησης και Σχολής για πρακτική άσκηση αλλοδαπών σπουδαστών – μαθητών – φοιτητών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα από αρμόδιο φορέα.
3. Η διάταξη της παραγράφου 2, δεν έχει εφαρμογή όταν οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης των οποίων οι σπουδαστές /μαθητές ή φοιτητές μετέχουν σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, έχουν την έδρα τους σε τρίτες – εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης – χώρες. Στις περιπτώσεις αυτές τα προγράμματα πρακτικής άσκησης διέπονται από διμερείς ή διακρατικές συμφωνίες, μεταξύ της Ελλάδας και των εκτός της Ε.Ε. χωρών.
Η Κ.Υ.Α. καθορίζει επίσης, μεταξύ άλλων την αποζημίωση των ασκουμένων σπουδαστών/μαθητών/φοιτητών που θα είναι κατ' ελάχιστο το 60% του κατώτατου βασικού μισθού της εκάστοτε εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Από την αποζημίωση εξαιρούνται οι ασκούμενοι των ΤΕΙ και ΣΕΛΕΤΕ της χώρας μας.
Επίσης καθορίζεται το ωράριο πρακτικής άσκησης που ορίζεται με ευθύνη των υπεύθυνων των ξενοδοχείων, όπως ορίζουν ο νόμος και οι κλαδικές συμβάσεις, ενώ απαγορεύεται η υπερωριακή απασχόλησή τους. Επίσης καλύπτονται ασφαλιστικά για ατύχημα και υγειονομική περίθαλψη.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή Ανατολή : http://www.anatolh.com/online/index.php/frontpage/item/1851-jenoi-spoudastes
1 Σχόλιο
  1. βυσσινόκηπος Says:

    Φοβάμαι ότι ο νόμος αυτός ανοίγει περισσότερα παράθυρα από όσα κλείνει... Φανταστείται πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα, αν όριζε μέγιστο ποσοστό των πρακτικά ασκούμενων στο 10% (για παράδειγμα) επί του συνόλου των απασχολουμένων. Αυτό θα έκανε την ελεγκτική δουλειά εξαιρετικά πιο απλή.
    Και γιατί παρακαλώ εξαιρούνται της αποζημίωσης(βλ. κουτσουρεμένο μισθό), οι ασκούμενοι των ΤΕΙ και ΣΕΛΕΤΕ;;; Είναι παιδιά κατώτερου Θεού;;;

Δημοσίευση σχολίου

abcs