Σχόλιο - Απάντηση στον κ. Γ.Γουναλάκη

"Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς ο κ. Γουναλάκης συνδέει τη διαμαρτυρία, με το ότι υπήρχαν σκουπίδια στην παραλία μπροστά από το ακίνητο - εργοτάξιο της εταιρίας του. Γιατί το αναφέρει; Που θέλει να καταλήξει;Ότι αν οι παραλίες είναι κλειστές θα είναι καθαρές, ενώ αν θα είναι ανοιχτές θα είναι βρώμικες;



Επίσης αναφέρεται στα λιμενικά έργα του Μεραμπέλλο και του Κοράλ. Νομίζει ότι δεν έχουν αλλοιπωσει ανεπανόρθωτα και αρνητικά το περιβάλλον της περιοχής;Νομίζει ότι η τεράστια επιγραφή "diving" που έχει γραφτεί με μπογια στην προβλήτα του κοράλ δεν είναι αρνητική εικόνα για τους επισκέπτες της πόλης;Νομίζει ότι τα λιμενικά έργα - δαγκάνες στο μιραμπέλλο και στα ξενοδοχεία της Ελούντας δεν αλλοιώνουν αρνητικά την εικόνα του τόπου; Τίομορφιά βλέπουν οι τουρίστες στα μπετά και στα μπλόκια;

Το γεγονός ότι ο δήμος Αγ. Νικολάου δεν έχει αρκετούς εργάτες να κρατούν καθαρές όλες τις παραλίες, επειδή οι κυβερνήσεις περιέκοψαν κατά 70% τα έσοδα του τα τελευταία 3 χρόνια, δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για να γίνουν όλες οι παραλίες ιδιωτικές. Τα ξενοδοχεία πληρώνουν ελάχιστα στο δήμο σε σχέση με τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν από το δήμο (αποκομιδή απορριμμάτων). Ο τρόπος υπολογισμού είναι εκ του νόμου παράλογος και τα ξενοδοχεία βγαίνουν κερδισμένα από αυτά που πληρώνουν. Αν η αποκομιδή των απορριμμάτων γινόταν από ιδιωτική εταιρία (την εταιρία του κ. Γουναλάκη π.χ.) το κόστος των ξενοδοχείων θα ήταν πενταπλάσιο από το σημερινό. Οι ξενοδόχοι και οι εταιρίες τους δεν είναι ευεργέτες. Λειτουργούν με σκοπό το κέρδος και όχι με σκοπό την ανάπτυξη του τόπου. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από το κράτος και τους φορείς. Το αν προσφέρουν ή όχι εργασία, το κάνουν για να βγάζουν κέρδος. ΚΕΡΔΟΣ.

Επειδή λοιπόν είναι κερδοσκοπικές εταιρίες και όχι φιλανθρωπικά ιδτύματα, είναι υποχρεωμένες να τηρούν τους νόμους όπως ΟΛΟΙ. Και όταν δεν τους τηρούν εις βάρος των πολιτών, το κράτος πρέπει να επεμβαίνει ώστε οι νόμοι να εφαρμόζονται, όπως επεμβαίνει για όλους μας."


Πηγή : http://taneatoumeramvellou.blogspot.com/2010/09/blog-post_551.html
1 Σχόλιο
  1. Ανώνυμος Says:

    Επιτρέψτε μου μια μικρή παρέμβαση στο σχόλιο σας, θέτοντας σε μια λογική σειρά τα πράγματα, κατά την ταπεινή και υποκειμενική γνώμη μου.
    Οι παραλίες ασφαλώς και πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές προς όλους – το θέμα δεν σηκώνει συζήτηση-, όμως αυτό έχει παράπλευρες απώλειες. Η κυριότερη είναι τα σκουπίδια που δημιουργούνται απ’ τους «ευσυνείδητους» συμπολίτες και επισκέπτες μας που θεωρούν ότι ο αρμόδιος Δήμος έχει την υποχρέωση να παρέχει και από μία υπηρέτρια στον καθένα μας για να μαζεύει τις γόπες και τα απορρίμματα μας.
    Αυτή η συγκεκριμένη παιδεία που έχουμε αποκτήσει, δεκαετίες τώρα, δεν φαίνεται να σας απασχολεί ιδιαίτερα! Δεν έτυχε ακόμα να δω κάποια λαϊκή διαμαρτυρία σε κάποια παραλία κατά όλων αυτών που κουβαλούν τα ταπεράκια και τα BBQ τους, κατά ασυνείδητων κατασκηνωτών και κατά όλων αυτών που καταχρώνται των δικαιωμάτων τους. Ούτε κατάφερα ακόμα να δω, έστω και μια φορά στην ζωή μου, κάποιο λιμενικό όργανο να κάνει το καθήκον του επί τούτου. Αυτά είναι «ψιλά γράμματα» όπως στα ασφαλιστήρια: Οι άλλοι έχουν ευθύνες, όχι εμείς!
    Βέβαια ο πολίτης που καταχράται τα δικαιώματα του είναι ο «μικρός», η «ψηφίδα» που χάνεται στο πλήθος εντελώς δυσδιάκριτα. Άρα και δύσκολος ως στόχος.
    Στόχος εύκολος και διακριτός δεν έπαψε ποτέ να είναι ο ξενοδόχος και ούτε θα πάψει γιατί έχει ευθύνες απέναντι στο νόμο εις το διηνεκές. Είναι επώνυμος, έχει διεύθυνση και ασφαλώς ούτε αυτός έχει καθαρή την φωλιά του σε αρκετές των περιπτώσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσει τον νόμο, έστω και καθυστερημένα κάποια στιγμή στην ζωή του.
    Τώρα περί κέρδους, θα πω το αυτονόητο: σε ελεύθερη αγορά ζούμε η οποία προσδιορίζει εκ των πραγμάτων το κέρδος του καθενός. Πιστέψτε με, η ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη ενδεχομένως και να ήταν ως λύση συμφέρουσα και για το κόστος αλλά και για την συνέπεια που θα υπήρχε στις παρεχόμενες υπηρεσίες σε σύγκριση με τον γνωστό ανεκδιήγητο κρατικό ή δημοτικό μηχανισμό, ακόμα και αν έχει περικοπεί το 70%. Η γνώμη μου είναι ότι το 2% ως φόρος παρεπιδημούντων ήταν αισχροκέρδεια για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι κρατικοί λειτουργοί μας. Το δημόσιο (συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι) αντί να μελετά πως θα περιορίσει τις λειτουργικές του δαπάνες και να νοικοκυρέψει τα του οίκου του μεταφέρει το κόστος στον πολίτη με ελαφρά την καρδία. Εξ’ άλλου το βιώνουμε σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ.
    Άφησα για το τέλος τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λιμενικών έργων που γίνονται κατά καιρούς από ιδιώτες και επιχειρηματίες στον τόπο μας.
    Ως ένα βαθμό δεν θα διαφωνήσω μαζί σας με την ειδοποιό διαφορά ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν υπήρχε αισθητική και ευστοχία από μέρους ορισμένων μελετητών είτε σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια λιμενικά έργα. Αποτέλεσμα της βιασύνης και της προχειρότητας που διέπει τέτοιου είδους μελέτες στην Ελλάδα.
    Για παράδειγμα οι Γερμανοί αφιερώνουν πολλαπλάσιο χρόνο απ’ ότι εμάς στην μελέτη –δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη- και κατόπιν αυτής διεκπεραιώνουν σε ταχύτατους χρόνους τα έργα τους.
    Θα μου πείτε ότι το ζητούμενο για σας θα ήταν να μην γίνονται διόλου τέτοιου είδους έργα. Εγώ πάλι λέω ότι αυτό είναι εντελώς ισοπεδωτικό. Απαξιώνει το τουριστικό προϊόν και θα έφερνε τον τόπο πολύ πίσω από άλλους τουριστικούς προορισμούς –με την προϋπόθεση ότι μας ενδιαφέρει να είμαστε ανταγωνιστικοί-.
    Εν κατακλείδι, λέω ναι σε τέτοιου είδους έργα όταν υπάρχει αισθητική, ευστοχία και πρόσβαση σε κάθε πολίτη.

    Με εκτίμηση
    Γιώργος Α. Τζανόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

abcs