Ο Mr 85% που δεν θέλει να... διαγραφεί!

Το αστείο που ακουγόταν στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ κατά την τελευταία συνεδρίασή του ήταν: επιτέλους, ένας ΠΑΣΟΚτζής θα γίνει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ! Το ίδιο ανέκδοτο επίσης ακούστηκε κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης: έγινε λίγο πιο πολύ ΠΑΣΟΚ! Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τις τελευταίες αποφάσεις του έδειξε ότι, έστω και δειλά, διορθώνει λάθη που διαπίστωσε ότι ο ίδιος έκανε και που μόνον ο ίδιος μπορούσε να τα διορθώσει. 

  
Οχι μόνον ανασχημάτισε την κυβέρνηση για να διορθώσει λάθος επιλογές που οδήγησαν σε τριβές, καθυστερήσεις και λάθη λόγω έλλειψης εμπειριών, αλλά απάλλαξε και το ΠΑΣΟΚ από τον προηγούμενο γραμματέα, καθώς είχε πλέον γίνει ξένο σώμα.

Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης συγκέντρωσε το 85% των μελών του Εθνικού Συμβουλίου που ψήφισαν και ήταν ο μόνος υποψήφιος, δείγμα της ομοφωνίας στο πρόσωπό του. Οποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι… Ο προηγούμενος γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης προερχόταν από τον στενό κύκλο των φίλων του Γιώργου Παπανδρέου και στην αντίστοιχη ψηφοφορία δεν είχε συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, όπως απαιτεί το καταστατικό. Απλώς, παραιτήθηκε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος είχε κατέβει ως «ανταγωνιστής» του, χωρίς όμως να έχει σκοπό και να εκλεγεί. Απλώς, ήθελε να σηματοδοτήσει την αντίθεσή του στη «θεωρία του κηπουρού», όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου (η φράση προέρχεται από την κουβέντα που είχε πει κάποτε η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη ότι μπορεί να κάνει πρωθυπουργό όποιον θέλει, ακόμα και τον κηπουρό της!). 

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης σίγουρα εξεπλάγη από την απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος επιμένει να επιλέγει γραμματείς από το ευρύτερο περιβάλλον των φίλων και των συνεργατών του Χρήστου Παπουτσή (έχουν παντρευτεί και δύο αδελφές, άρα, είναι και μπατζανάκια). Μερικές επιλογές τού βγαίνουν σε καλό, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης (ο οποίος έγινε διαδοχικά εκπρόσωπος Τύπου, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πρώτος τη τάξει υπουργός και τώρα συντονιστής του υπουργικού συμβουλίου), μερικές δεν του βγαίνουν, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζονται μεταξύ τους είναι βέβαια, όπως το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι ο Καρχιμάκης τελειώνει όποια δουλειά κι αν του αναθέσουν. Στελέχη με την αποτελεσματικότητά του είναι λίγα (με επιφανέστερο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επίσης διετέλεσε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σημίτη) και δίνει ελπίδες ότι μπορεί να ακολουθήσει την πορεία του χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλόστομες δηλώσεις. Αλλωστε, σταμάτησε να κάνει δηλώσεις από τη στιγμή που εξελέγη, αλλά και στο παρελθόν ήταν λιγομίλητος.
  

Μπροστά στις εκλογές
Η αλήθεια είναι ότι με τον Σωκράτη Ξυνίδη, τον οποίο διαδέχεται, ο πήχης είχε κατέβει πολύ χαμηλά και οι δημοτικές εκλογές είναι πολύ κοντά. Λόγω του επείγοντος του πράγματος, το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να αλλάξει… άλογο την ώρα του αγώνα. Αν συνέχιζε, δεν θα τερμάτιζε, καθώς και μόνον η εμφάνιση του Σωκράτη Ξυνίδη στις ελάχιστες οργανώσεις που έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ ήταν σαν έναρξη… αντισυσπείρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ στη σημαντικότερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική, κατάφερε να έχει τρεις υποψήφιους, τον Γιάννη Σγουρό, τον βουλευτή Γιάννη Δημαρά και τον Αλέξη Μητρόπουλο (με την υποστήριξη και του ΣΥΝ). Ο Σωκράτης Ξυνίδης το πρώτο που σκέφθηκε ήταν ότι ασφαλώς και θα διαγραφούν και από μέλη του ΠΑΣΟΚ (αφού κατεβαίνουν ως «αντάρτες» υποψήφιοι απέναντι στον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ), καλλιεργώντας την πόλωση. 

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης το πρώτο που σκέφθηκε ήταν ότι, από τη στιγμή που έχουν διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχει ανασταλεί και η ιδιότητά τους ως μελών του ΠΑΣΟΚ. Αρα, ούτε χρειάζεται ούτε και μπορούν να διαγραφούν. Μόνο τα εν ενεργεία μέλη διαγράφονται. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο Γιάννης Σγουρός να προσπαθήσει να συζητήσει μαζί τους και να συνεργαστούν, εφόσον το θέλουν, ως ανεξάρτητα στελέχη ή προσωπικότητες. Αν γίνει αυτό πριν από τις εκλογές, είναι καλό, αν γίνει μετά τις εκλογές, δεν θα είναι άσχημο… Η διαφορά είναι σαφέστατη. 

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι αυτός που μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου τον προβληματισμό ότι, αν αρχίσουν προεκλογικά τις διαγραφές, δεν θα σταματήσουν στους περιφερειάρχες αλλά θα πρέπει να το κάνουν σε όλη την Ελλάδα, με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή να διαγράψουν περισσότερους από όσους υπέδειξαν επίσημα. Επίσης, η συγκυρία είναι τέτοια (λόγω του μνημονίου), ώστε οι περισσότεροι από αυτούς μάλλον επιδιώκουν διαγραφή για να αποκτήσουν και την «έξωθεν» καλή μαρτυρία του ΠΑΣΟΚ ότι είναι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, υπέρ του Καλλικράτη, αλλά εναντίον του μνημονίου. Γεγονός που, αν υιοθετηθεί, μάλλον θα αποσυσπειρώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ παρά θα τον συσπειρώσει. Ετσι κι αλλιώς, παρατηρείται αποσυσπείρωση. Αυτή είναι η διάγνωση του Καρχιμάκη και πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Το μνημόνιο όπως ήρθε θα φύγει, αλλά το ΠΑΣΟΚ όπως υπήρχε έτσι και πρέπει να υπάρχει στο μέλλον. Δεν χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ διαγραφές αλλά εγγραφές!

  
ΔΟΥΛΕΥΕ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ!

Ο βουλευτής από το Λασίθι είχε στο παρελθόν διαπρέψει ως γραμματέας του τομέα αλληλεγγύης του Κινήματος και του τομέα τεκμηρίωσης. Γνωρίζει προσωπικά σχεδόν το σύνολο της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι τους οποίους έχει εξυπηρετήσει και προσωπικά σε δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα τελευταία είκοσι χρόνια σε διάφορους τομείς, από τον Στρατό ώς τις δημόσιες υπηρεσίες. Η εντύπωση που έχει δημιουργήσει σε όλους αυτούς (και φυσικά πρώτα πρώτα στους ψηφοφόρους του) είναι ότι ο ίδιος προσωπικά ασχολήθηκε μαζί τους και τους ξυπνούσε ακόμα και τα άγρια μεσάνυχτα για να τους ρωτήσει ή να τους ανακοινώσει κάτι. Αρα, δούλευε την υπόθεσή τους ακόμα και τις νύχτες, αν δεν έφταναν οι ώρες της ημέρας.


πηγή: http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=1&artID=1259088
1 Σχόλιο
  1. Panos Sapountzis Says:

    Ένα ακόμα καταπληκτικό (ανυπόγραφο) άρθρο από την espresso. Τόσο αντικειμενικό που μόνο ο ίδιος ο Mr 85% ή η γραμματέας του θα μπορούσε να το έχει γράψει. Φαίνεται πως πλέον η espresso δέχεται άρθρα από πολιτικά γραφεία βουλευτών!

    Το καλύτερο όμως ήταν το παρακάτω:

    "Γνωρίζει προσωπικά σχεδόν το σύνολο της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι τους οποίους έχει εξυπηρετήσει και προσωπικά σε δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα τελευταία είκοσι χρόνια σε διάφορους τομείς, από τον Στρατό ώς τις δημόσιες υπηρεσίες."

    Με περισσή ρητορική δεινότητα ο (ανώνυμος) συγγραφέας του άρθρου εκθειάζει την πολιτική λαμογιά, το βύσμα και την συνδιαλλαγή μεταξύ ψηφοφόρου και πολιτικού. Να τους χαίρεται το Λασίθι τέτοιους λαμπρούς άνδρες και βεβαίως να μην παραξενεύονται ούτε οι Λασιθιώτες ούτε οι υπόλοιποι Έλληνες γιατί τίποτα δεν πηγαίνει μπροστά και γιατί ο τόπος μας δεν θα γίνει ποτέ ο τόπος μας όπως θα θέλαμε να είναι.

    ΥΓ. Φυσικά η espresso δεν δημοσιεύει σχόλια αναγνωστών αν και έχει ειδική φόρμα για αυτό το σκοπό. Λογοκρισία; (Δεν) νομίζω...

Δημοσίευση σχολίου

abcs