ΣΕ μια πρόσφατη περιήγησή μου στα «άδυτα» του Διαδικτύου ανακάλυψα ότι στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει μια μικρή ομάδα συμπολιτών μας που ασχολείται με τον αερομοντελισμό. Βρήκα την ιστοσελίδα τους στο Facebook και είδα πρόσωπα γνωστά, τα οποία αναζήτησα για να μάθω περισσότερα για το ωραίο αυτό χόμπι.
Η πρώτη επαφή μου έγινε με τον αερομοντελιστή Σταύρο Ρουσόγλου. «Είμαστε μια ομάδα από 10 - 15 άτομα. Έχουμε παιδιά 10 ετών, αλλά και 50άρηδες! Το κόστος γι’ αυτόν που θέλει να ασχοληθεί με το ωραίο αυτό χόμπι δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού μπορεί να ξεκινήσει από φτηνές κατασκευές και σιγά-σιγά να ασχοληθεί με πιο εξελιγμένες. Ανάλογα με τον καιρό “πετάμε” τα μοντέλα μας. Βασικά δε θέλουμε δυνατό αέρα και ένας χώρος που μας αρέσει είναι το γήπεδο της Αμμούδας. Το πέταγμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και επιδεξιότητα, αφ’ ενός για να μην καταστραφεί το αεροπλάνο μας και αφ’ ετέρου για να μη γίνουν ατυχήματα, αφού πολλά αεροπλάνα πετούν με μεγάλες ταχύτητες. Για να εκπαιδευτούμε στην οδήγηση υπάρχουν σε υπολογιστές εξομοιωτές πτήσεων, που βοηθούν στην εκμάθηση. Όποιος μάθει στον εξομοιωτή είναι πολύ εύκολο να πετάξει μετά το αεροπλάνο του», είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
Στην ερώτησή μας για τη χρήση αεροδιαδρόμου μας λέγει ότι «….η απογείωση είναι εύκολη, αλλά στην προσγείωση θέλουμε κανονικό διάδρομο…».
Στη συνέχεια ο Σταύρος, παρουσίασε ένα μπλουζάκι που του αρέσει να φοράει γιατί επάνω «γράφει»… απαντήσεις σε ερωτήματα, που συχνά του κάνουν για τον αερομοντελισμό. Πριν ρωτήσουμε, λοιπόν, μας απαντά:
- Ναι, πετάει.
- Όχι, δεν είναι παιχνίδι, λειτουργεί με μπαταρίες.
- Όσο μπορεί να δει το μάτι σου!
- Τουλάχιστον 150 ευρώ για να αρχίσεις.
- Spectrum Dx7.
- Όχι, δεν είναι εύκολο, αλλά μπορείς να μάθεις!
- Με εξομοιωτή ή εκπαιδευτή.
- Ναι, σπάει άμα πέσει.
- Όχι, δε μπορείς να πετάξεις το μοντέλο σου.
- Παρακαλώ μη μου μιλάτε, όταν πετάω.
Ο επόμενος αερομοντελιστής, που επισκέφτηκα, ήταν ο Αλέξης Μπορμπουδάκης. «Από μικρός ασχολούμουνα με τους εξομοιωτές πτήσεων και γι’ αυτό το επόμενο βήμα που έκανα, δηλαδή το πέταγμα του αεροπλάνου, μου ήταν εύκολο...», μας λέγει ο Αλέξης.
Κατόπιν εξηγεί ότι «…για να πετάξουμε το αεροπλάνο χρειάζεται η τηλεκατεύθυνση που έχει ο χειριστής, το μοντέλο μας, το μοτέρ του, που είναι βενζινοκίνητο ή ηλεκτροκίνητο και τα ηλεκτρονικά του. Παλαιοτέρα τα υλικά αυτά ήταν πανάκριβα, αλλά τώρα και με 100 ευρώ μπορείς να ξεκινήσεις. Απώτερος σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός Συλλόγου και κάποια στιγμή να βρούμε ένα μόνιμο δικό μας χώρο όπου θα μπορούμε να πετάξουμε τα αεροπλάνα μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι ο αερομοντελισμός δεν είναι παιχνίδι! Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων».
Αερομοντελισμός και αερομοντελιστές
Αερομοντελισμός είναι «η τεχνική κατασκευής και πτήσης ομοιωμάτων πραγματικών ιπτάμενων συσκευών». Ο αερομοντελισμός θεωρείται το ιδανικό ξεκίνημα για όσους αγαπούν το αεροπλάνο και την πτήση και ειδικά για τα παιδιά και τους νέους.
Οι ειδικοί μας λένε, για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τα αερομοντέλα, ότι πρέπει να τα βλέπουμε όχι σαν παιχνίδια, αλλά σα μικρά αεροπλάνα, όπως και πραγματικά είναι. Τα αερομοντέλα, όπως κάθε πτητική συσκευή, οφείλουν να ακολουθούν κανόνες ασφαλείας στο έδαφος και στην πτήση. Η επιπόλαιη αντιμετώπισή τους σαν «παιχνιδάκια» μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση ατυχήματος, με αποτέλεσμα τραυματισμό. Αυτά τα στοιχεία βέβαια δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν, αλλά να μας κάνουν να τα αντιμετωπίζουμε με την απαιτούμενη σοβαρότητα, ώστε να αποφύγουμε ατυχήματα.
Ο αερομοντελιστής για να έχει καλή αντίληψη της πτήσης πρέπει να ακολουθεί κάποιες διαδικασίες και πριν την απογείωση, αλλά και κατά τη διάρκειά της, γιατί αντίθετα με τον πραγματικό πιλότο δε βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο, αλλά στη γη. Αν εξαντλήσει τις δυνατότητες εμβέλειας, τότε σίγουρα θα χάσει την ακριβή θέση του στον ορίζοντα και θα καταστρέψει το μοντέλο. Τα συνηθισμένα αερομοντέλα ζυγίζουν από 2,5 έως 6 κιλά και έχουν δυνατότητα πτήσης για ένα τέταρτο της ώρας.
Ένας αερομοντελιστής σχολιάζει ότι «…η αξία του αερομοντελιστή μετριέται με τις γνώσεις του και τις ικανότητές του στην κατασκευή και στην πτήση και όχι με το πόσο ξόδεψε. Σας σηκώνει από την καρέκλα σας και σας ωθεί έξω στη φύση, εσάς και κυρίως υποκινεί τα παιδιά σας να αφήσουν τις πόλεις. Από όλα τα αεραθλήματα είναι το πιο εύκολο να ασχοληθεί κανείς, γιατί δεν απαιτεί ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση…».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
Πηγή : www.anatolh.com
Δημοσίευση σχολίου