Λάβαμε το παρακάτω μήνυμα για την Τουριστική Ανάπτυξη από την Λαική Συσπείρωση , και σας το παραθέτουμε...
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Τα προβλήματα
Το κυρίαρχο μοντέλο τουρισμού ως κύρια μάλιστα οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας είναι προβληματικό. Συνδέεται δε με σειρά ζητημάτων, που αναλυτικά είναι:
- Έντονη, συχνά ανεξέλεγκτη αστικοποίηση της παράκτιας ζώνης και άναρχη-διάχυτη δόμηση του εσωτερικού της πόλης αλλά και των χωριών.
- Πώληση και φορολόγηση της γης σε απίστευτα υψηλές τιμές, με συνέπεια οι επόμενες γενιές να έχουν τεράστιες δυσκολίες να διατηρήσουν τη γη για αγροτικές χρήσεις ή απλώς χωρίς δόμηση.
- Ασφυκτικές πιέσεις στην κεντρική εξουσία για προσαρμογή των ειδικών χωροταξικών σχεδίων και του θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό στις ανάγκες (συχνά επιδοτούμενων από αναπτυξιακούς νόμους) επενδυτικών σχεδίων αγνοώντας τις ανάγκες των νησιωτών και του νησιωτικού περιβάλλοντος.
- Κατασκευή (ή απόπειρα κατασκευής) μεγάλων τεχνικών έργων με σημαντικές επιπτώσεις στη φυσιογνωμία αλλά και το περιβάλλον, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. (Βλέπε ΒΟΑΚ Καλού Χωριού-Λιμενικά ξενοδοχείων)
- Υψηλό κόστος για επέκταση των υποδομών και υπηρεσιών (π.χ συλλογή απορριμμάτων, δίκτυα νερού και ηλεκτρισμού, οδικό δίκτυο) που κανονικά αφορούν σε οικισμούς πρακτικά σε όλη την έκταση του Δήμου. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα και της διάχυτης δόμησης-παραθεριστικής κατοικίας, σπάνια οι κατά τόπους αρχές, είναι σε θέση να διαχειριστούν σωστά τα λύματα, τα απορρίμματα και το νερό.
- Δημιουργία εξάρτησης των συμπολιτών μας από ένα ευάλωτο πια οικονομικό μοντέλο, που μπορεί να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς δυνατότητα διαφοροποίησης των πηγών εισοδημάτων τους.
- Ανταγωνισμός με άλλες, αναγκαίες για την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας, οικονομικές δραστηριότητες. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή έχει περιοριστεί σημαντικά, γεγονός που έχει καταστήσει τη περιοχή σε διατροφικά μη αυτάρκη. Η αναζήτηση τροφίμων και πρώτων υλών σε άλλες αγορές, ως άμεση συνέπεια της συρρικνωμένης και ανεπαρκούς τοπικής παραγωγής, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος, αφού τα προϊόντα πωλούνται πολλές φορές ακριβότερα, ενώ η δυνατότητα επιλογής του καταναλωτή έχει εκμηδενιστεί. Οι εισαγωγές προϊόντων έχουν αυξηθεί ακόμα και σε μέρη όπου παλιότερα παράγονταν σημαντικά και φημισμένα αγροτικά προϊόντα, ενώ ελάχιστα είναι τα παραδείγματα σύνδεσης του τουρισμού με την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.
- Αύξηση της ανεργίας και της μερικής ή εποχικής απασχόλησης για τους θερινούς μόνο μήνες, κατάσταση που ευνοεί την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και τις πελατειακές σχέσεις.
- Στρέβλωση των ωφελειών από τον τουρισμό όπου αυτός στηρίζεται σε μοντέλα αναψυχής τύπου «all inclusive», που καθιστούν την τοπική κοινωνία αμέτοχη στη συναλλαγή με τον τουρίστα.
- Κυριαρχία του μοντέλου «τουρίστας – καταναλωτής» που καταχράται ό,τι διαθέτει ο τόπος χωρίς να μπορεί να τον σεβαστεί, αφού όλοι οι φυσικοί πόροι της περιοχής μας έχουν υποθηκευτεί για την «εξυπηρέτησή» του.
Οι προτάσεις μας
Πιστεύουμε ότι ένα εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού που θα είναι όχι μόνο οικονομικά αποδοτικό αλλά και αειφορικό, είναι εφικτό. Οραματιζόμαστε ένα εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού που εναρμονίζεται με τη φύση, τον χώρο, τον πολιτισμό και τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες που εξασφαλίζουν πολύτιμο εισόδημα στους συμπολίτες μας.
Σε αυτά τα πλαίσια θα περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στη τουριστική βιομηχανία. Δεν μπορούν οι 2.500 ξενοδοχοϋπάλληλοι της περιοχής μας να δουλεύουν με δικαιώματα «γαλέρας» και ανεπαρκείς μισθούς. Είναι προφανές ότι η ανέχεια αυτών των οικογενειών απλώνεται στις πόλεις και γονατίζει όλους τους επαγγελματίες της περιοχής.
Για να καταστήσουμε το τουριστικό μας προϊόν ανταγωνιστικό, πρέπει και ο Δήμος να μην βλέπει τις υπηρεσίες του σαν επιχειρήσεις που επιδιώκουν την μεγιστοποίηση κερδών. Για παράδειγμα στις καρέκλες των παραλιών, ο Δήμος βάζει απαγορευτικές τιμές και για το μέσο τουρίστα αλλά και το ντόπιο.
Προτείνουμε μια τουριστική πολιτική που θα έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη ανάδειξη και διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας σε σχέση με άλλες περιοχές. Αυτά δεν είναι άλλα από τη σπάνια βιοποικιλότητα, το ανυπέρβλητο τοπίο και τις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις όλων των περιοχών. Χαρακτηριστικά που κάνουν το Μεραμπέλλο παγκοσμίως διακριτό και αποτελούν κίνητρα επισκεψιμότητας, άρα και αγαθά που χρήζουν προστασίας για να συνεχίζουν να στηρίζουν τη τοπική οικονομία. Κάτι τέτοιο απλά δεν είναι εφικτό με το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης.
Μια στροφή 180 μοιρών είναι αναγκαία και προϋποθέτει ότι η τουριστική – ξενοδοχειακή ανάπτυξη θα είναι ήπια, εναρμονισμένη και συμβατή με το περιβάλλον και την κοινωνία μας καθώς και τις οικολογικές αντοχές των ευαίσθητων, οικοσυστημάτων μας.
Το μοντέλο αυτό εστιάζεται γύρω από τους παρακάτω κεντρικούς άξονες:
- Ενίσχυση ήπιων μορφών τουρισμού (οικολογικού, πολιτιστικού, αγροτικού, καταδυτικού) σε φυσικές διαδρομές, μονοπάτια και καταφύγια που αφενός συνδέουν τον τουρισμό με άλλες δραστηριότητες (παραγωγή τοπικών προϊόντων, μεταποίηση κ.λ.π.), και αφετέρου συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου και δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε νέα επαγγέλματα.
- Κατάρτιση ειδικών σχεδίων με σαφείς αυστηρούς κανόνες επισκεψιμότητας σε ό,τι αφορά τις μορφές τουρισμού για τις περιοχές αυξημένης οικολογικής προστασίας, όπως υγροβιότοπους, θαλάσσια πάρκα, περιοχές NATURA. Η δυνατότητα επίσκεψης πρέπει να είναι δωρεάν για όλο το λαό και τους επισκέπτες.
- Αναβάθμιση των υπηρεσιών στο Λιμάνι Αγίου Νικολάου. Ειδικά σήμερα που φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος τουριστικής εισροής τουριστών στη πόλη του Αγίου, κυρίως οφείλεται στα κρουαζερόπλοια.
- Βελτίωση υποδομών. Δρόμοι χωρίς λακκούβες, προσβάσιμα πεζοδρόμια, ασφαλείς διαβάσεις, εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, θέσεις περιμετρικών πάρκινγκ και σύνδεσή τους με μίνι μπας με το κέντρο της πόλης, επαρκής σήμανση, θεσμοθέτηση όρων δόμησης όψεων κτιρίων σε όλο το Δήμο. Εκσυγχρονισμός βιολογικών καθαρισμών- χρήση υπολειμμάτων για άρδευση. Δημιουργία βιολογικού για Σίσι-Μίλατο. Δημιουργία νέου ΧΥΤΑ για την ευρύτερη περιοχή και άμεσα δημιουργία νέου κυττάρου στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ. Δημιουργία χώρου ελεγχόμενης απόρριψης μπαζών στον ΧΥΤΑ και με εγκατάσταση σπαστήρα για την ανακύκλωση των αδρανών υλικών στη δημοτική οδοποιία. Όχι άλλα μπαζωμένα ρέματα!!!
- Ανάδειξη πολιτιστικού πλούτου. Δημιουργία Μουσείου αλατιού-ακονιού στην Ελούντα. Αναβάθμιση και προβολή λαογραφικών-αρχαιολογικών μουσείων, πεζοπορικών μονοπατιών, αρχαιολογικών χώρων, καταγραφή τους και μοίρασμά του υλικού από τις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων. Αναστήλωση- φωταγώγηση Σπιναλόγκας.
- Διαφάνεια και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Η θέση μας σε αυτό το διάλογο θα είναι σαφής και σύμφωνη με το Σύνταγμα και τη λογική. Για παράδειγμα: Δεν μπορούν να γίνονται λιμενικά έργα από τα ξενοδοχεία της περιοχής. Λιμενικά έργα πρέπει να γίνονται μόνο από φορείς του Δημοσίου και εξυπηρετώντας σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Αν τσιμεντάρουμε όλα τα ακρογιάλια μας, θα είναι σαν να υπογράφουμε για την παρακμή της επόμενης δεκαετίας.
- Επιβολή αυστηρού θεσμικού πλαισίου για την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων, με την απαίτηση εκπόνησης ουσιαστικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Οι αντίστοιχες μελέτες πρέπει να περιλαμβάνουν και την προοπτική της μη ίδρυσης ή επέκτασης, εφόσον οι επιδράσεις μπορεί να είναι σημαντικές λόγω μεγέθους ή ανταγωνιστικής χρήσης των φυσικών πόρων σε μια περιοχή.
- Στροφή των προγραμμάτων “τουριστικής κατοικίας” στην αναβίωση εγκαταλειμμένων παραδοσιακών οικισμών και κτιρίων, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη τοπική οικονομία.
- Παροχή επιχορηγήσεων για: (α) επενδύσεις ΜΟΝΟ σε μη κορεσμένες περιοχές και τομείς, (β) εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές και μεθόδους, (γ) στήριξη μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που προωθούν ήπιες μορφές τουρισμού, (δ) καμία επιχορήγηση σε ξενοδοχεία που επιλέγουν μεθόδους all inclusive.
- Ευαισθητοποίηση με ενημερωτικές καμπάνιες του κοινού, του προσωπικού και των στελεχών του τουριστικού τομέα, των ταξιδιωτικών γραφείων αλλά και των επισκεπτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης νερού κι ενέργειας.
· Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτα κοινόχρηστο δικαίωμα, το οποίο μπορεί να ωφελήσει και τους τουρίστες που δεν είναι ένοικοι παραθαλάσσιων ξενοδοχείων και στους οποίους εμποδίζεται η ελεύθερη είσοδος σε μεγάλο μήκος της παραθαλάσσιας ζώνης.
· Συμμετοχή των ξενοδόχων στο κόστος επενδύσεων που αφορούν την εξυπηρέτηση των πελατών τους(π.χ σύνδεση με βιολογικούς) και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Οι εργαζόμενη πλειοψηφία των δημοτών δεν μπορεί να επωμίζεται το βάρος των αναγκών εξυπηρέτησης μιας ιδιωτικής επένδυσης. Η συμμετοχή τους μπορεί να γίνει με εισφορά στο επενδυτικό κόστος ή με αντισταθμιστικά οφέλη.
Δημοσίευση σχολίου