Οικολογική συνείδηση και λιτότητα χαρακτηρίζουν τις προεκλογικές καμπάνιες στο δήμο Αγ. Νικολάου

Τον τρόπο χρήσης των χώρων που διατίθενται στους συνδυασμούς των υποψηφίων για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, προκειμένου να προβάλουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου, συζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι συνδυασμών που συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Αγίου Νικολάου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης, με πρόσκληση του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, επεσήμανε ότι απομένουν τρεις περίπου εβδομάδες μέχρι τις κάλπες και είναι σκόπιμο όλοι οι συνδυασμοί, στην πορεία να προσαρμόσουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες στο πλαίσιο που υπαγορεύουν οι γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και στις δυνατότητες που υπάρχουν, εφαρμόζοντας παράλληλα τις επιταγές του νόμου που καθορίζουν τους όρους έκβασης και τις χρήσεις χώρων από τους υποψήφιους.

Με απόφασή του ο υπουργός Εσωτερικών όρισε το γενικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να εφαρμόσουν όλοι οι συνδυασμοί. Η προβολή των συνδυασμών είναι δυνατή στους χώρους που διατίθενται από το Δήμο σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνη των συνδυασμών. Επιπλέον καθορίζονται, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν χώροι πρόσφοροι για αφισοκόλληση, αν και όπως τέθηκε και έγινε αποδεκτό στη χθεσινή συνάντηση, θα αποφευχθεί η χρήση αφισών που επικολλούνται με χημικά μέσα, προκειμένου να αποφευχθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν η ρύπανση των πόλεων και των οικισμών.

Θα επιτραπεί η τοποθέτηση καλαίσθητων περιπτέρων συγκεκριμένων διαστάσεων, στις περιπτώσεις που ορισμένοι υποψήφιοι αδυνατούν ή επιλέγουν να μη λειτουργήσουν προεκλογικά κέντρα, αλλά στα περίπτερα αυτά δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών συσκευών.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών ορίζει ρητά την απαγόρευση ανάρτησης αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό ή αεροπανό, οι δήμοι υποχρεούνται να τα αφαιρούν.

Επίσης απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού υλικού από πλαστική ύλη, επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον, όπως επίσης απαγορεύεται η χρήση χημικών χρωστικών, όπως σπρέι κλπ.

Επίσης απαγορεύεται η χρήση «φέιγ βολάν» γιατί ρυπαίνουν κοινόχρηστους χώρους και καθιστούν προβληματικό τον καθαρισμό φρεατίων κλπ. στα οποία καταλήγουν.

Οι συνδυασμοί, όπως ορίζει το υπουργείο, πρέπει να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν με την περισυλλογή των αφισών κλπ. και τον καθαρισμό των χώρων που τοποθετούν το διαφημιστικό τους υλικό.

Στο Δήμο Αγίου Νικολάου θα επιτραπεί η τοποθέτηση κάθετων «μπάνερς» σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά και ταμπλό και περιπτέρων σε κεντρικά σημεία, όπως είχε αποφασιστεί και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Προβληματισμός διατυπώθηκε από πλευράς του κ. Κουνενάκη, για το φαινόμενο που εκδηλώνεται σε κάθε προεκλογική περίοδο, όπου εμφανίζονται στο Δήμο συνεργεία που έχουν αναλάβει εργολαβικά, σε επίπεδο νομού ή και ολόκληρης της περιφέρειας Κρήτης, αφισοκολλήσεις. Αυτές, δυστυχώς τις πραγματοποιούν χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τους το πλαίσιο συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ρύπανσης αλλά και ανατροπής της αναλογίας χρήσης χώρων. Αν εκδηλωθούν παρόμοια φαινόμενα στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο – τόνισε – η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου θα καθαιρεί το υλικό αυτό.

Οι εκπρόσωποι των συνδυασμών συμφώνησαν στο γενικό πλαίσιο και να υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση με το Δήμο ώστε να επιλύονται όποια ζητήματα ανακύψουν στην πορεία, μέχρι τις εκλογές.

πηγή: http://www.anatolh.com/
0 Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

abcs