Σε διπλάσια τιμή ο αξονικός του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου!

ΣΕΙΡΑ παραβιάσεων της νομοθεσίας περί κρατικών προμηθειών διαπιστώνει στα πορίσματά του το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, αναφορικά με τις προμήθειες μεγάλων νοσοκομείων από τη Siemens, ανάμεσα στα οποία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αλλά και το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.
Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο νοσοκομείων και συμβάσεων που αποστέλλεται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens. Η υπόθεση έγινε πρώτη φορά γνωστή, όταν υπήρξε ανώνυμη αναφορά σε νοσοκομεία της Κρήτης, πριν ένα μήνα περίπου από μεγάλο αθηναϊκό κανάλι.

Από τότε άρχισαν να πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι ανάμεσα στα νοσοκομεία είναι και αυτό του Αγίου Νικολάου, για να φτάσουμε στη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας, η οποία περιλαμβάνει και το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου αναφέρεται ότι αγοράστηκε αξονικός τομογράφος μάρκας Siemens με 436.331 ευρώ μετρητοίς, ενώ πολίτες της Σητείας αγόρασαν παρόμοιο μηχάνημα με 240.000 ευρώ και το πλήρωσαν σε πέντε δόσεις!
Η πραγματικότητα είναι ότι υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση φορέων και πολιτών στη Σητεία, που οδήγησε τελικά στη συγκεκριμένη αγορά και το ερώτημα είναι πώς το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου πλήρωσε τη διπλάσια σχεδόν τιμή για το ίδιο μηχάνημα και ποιοί πήραν αυτή την απόφαση;
Διοικητής την περίοδο που έγινε η προμήθεια (2002-2003) ήταν ο κ. Παναγιώτης Αναστασάκος. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία – τα οποία γνωρίζουν τόσο ο πρώην Διοικητής κ. Κώστας Τσουκάκης, όσο και ο σημερινός κ. Αλέξανδρος Μαυρικάκης – η προμήθεια δεν έγινε με ευθύνη του κ. Αναστασάκου.
Αντίθετα η αγορά έγινε από το Υπουργείο Εμπορίου, σε συνεννόηση προφανώς με το Υπουργείο Υγείας, του οποίου ένα τμήμα είχε την αρμοδιότητα για κάποιες προμήθειες στο χώρο της υγείας.
Ο έλεγχος
Αυτό προέκυψε από τον έλεγχο που έγινε πριν από δύο μήνες περίπου στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.
«Ήρθαν οι ελεγκτές και διαπίστωσαν το συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε ο κ. Μαυρικάκης εξηγώντας πως η προμήθεια δεν έγινε με διαδικασία του Νοσοκομείου και εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι αντίστοιχη θα πρέπει να ήταν η διαδικασία και οι τιμές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας διαπίστωσε το οξύμωρο των δύο προμηθειών σε γειτονικά νοσοκομεία καταγράφοντας ως σκανδαλώδη τη συγκεκριμένη προμήθεια, την οποία ασφαλώς και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα, για να αποδείξει το μέγεθος της κομπίνας, που υπήρχε με τις προμήθειες στα νοσοκομεία από τη Siemens.
Άλλωστε, στις γενικές παρατηρήσεις που κάνουν οι ελεγκτές επισημαίνεται ότι η Siemens επιτυγχάνοντας συγχώνευση με άλλες ανταγωνίστριες, όπως η Bayer Hellas, η Dade Behring Hellas και η DTP Τσακίρης ΑΕ, που συγχωνεύτηκαν στην Siemens Διαγνωστική ΑΕ, κατάφερε να υπεισέλθει στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τις συμβάσεις που δεν είχαν λήξει ή να συνάψει νέες στις περιπτώσεις διαγωνισμών που είχαν συμμετάσχει οι συγχωνευθείσες.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε μια μονοπωλιακή κατάσταση, που εκτιμάται ότι ωφέλησε όλους τους προμηθευτές, οι οποίοι από ανταγωνιστές μετετράπησαν σε «συνεργάτες» υπερτιμολογώντας τις προμήθειες των ελληνικών νοσοκομείων.
Από το σύνολο των ελέγχων που έγιναν σε όλη τη χώρα, με παραγγελία της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Γενικός Επιθεωρητής Υγείας κ. Μιχάλης Σαμπατακάκης καταλήγει ότι «προκύπτουν ενδείξεις για ενδεχόμενη οικονομική βλάβη των ελεγχομένων φορέων ειδικά από την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των δαπανών συντήρησης και προμήθειας αναλωσίμων, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στις διακηρύξεις προμηθείας του εξοπλισμού δεν έχει συμπεριληφθεί ως κριτήριο αξιολόγησής της η συμφερότερη προσφορά, το κόστος συντήρησης και προμήθειας των ανταλλακτικών».
Να σημειωθεί, τέλος, πως στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου οι ελεγκτές δεν κατέγραψαν κάτι άλλο, ενώ στο ΠΑΓΝΗ είχε χαθεί ο φάκελος με το διαγωνισμό της προμήθειας του μαγνητικού τομογράφου από τη Siemens.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
Πηγή : www.anatolh.com
1 Σχόλιο
  1. Ανώνυμος Says:

    Την περίοδο που έγινε αυτή η αγορά, κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο (σύμφωνα με το Θ. Τσουκάτο) χρηματοδοτούνταν από τη siemes. Mην τα ξεχνάμε αυτά!

Δημοσίευση σχολίου

abcs