ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι αυτοί που πλήρωσαν περισσότερο το Καποδιστριακό πείραμα, ήταν οι αγροτικοί πληθυσμοί της πατρίδας μας και οι κοινότητές τους. Το νομοσχέδιο Καποδίστριας σε διοικητικό επίπεδο και η κοινή αγροτική πολιτική (Κ.Α.Π) σε οικονομικό επίπεδο, ήταν τα δύο εργαλεία των ντόπιων και ξένων πλουτοκρατών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των Ελλήνων αγροτών από το 16%, στο 5% του γενικού πληθυσμού.
Οι κοινότητες της περιοχής, από κύτταρα της αγροτικής οικονομίας και συνεχιστές της παράδοσης μετατρέπονται σε αποδεικτικά στοιχεία της απερήμωσης του τοπίου και της εσωτερικής μετανάστευσης. Οι πιο τυχερές γίνονται προάστια των μεγαλύτερων πόλεων ή ησυχαστήρια ντόπιων και ξένων συνταξιούχων.
Οι εκπρόσωποι των συνδυασμών περνοδιαβαίνουν τα χωριά και ρωτούν τους τοπικούς συμβούλους (που οι ίδιοι είχαν επιλέξει στις προηγούμενες εκλογές) για τα προβλήματα.  Μα οι  πολιτικές που οι ίδιοι στηρίζουν έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα. Όταν μιλούν για σωστό μανατζάρισμα στο δήμο, εννοούν ότι μια επένδυση άρδευσης ή ύδρευσης μιας μικρής αγροτικής περιοχής είναι ασύμφορη, μια που απαιτεί πολλά έξοδα και παρέχει λίγες ψήφους.
Τι θα κάναμε εμείς ως αντιπρόταση;

Η Λαϊκή συσπείρωση καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οργανώσεις τους, να συντονίσουμε τον αγώνα μας και μαζί με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια να διεκδικήσουμε λύσεις υπέρ των αγροτών όπως:
·         Σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και τους πολιτιστικούς συλλόγους θα καταστρώναμε σχέδια ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και εκμεταλλευόμενοι τα διάφορα προγράμματα οικο-τουρισμού (με φορέα το συνεταιρισμό) και της παραδοσιακής διατροφής (με φορείς τα ντόπια ρακάδικα- μαγεριά-καφενεία), θα δίναμε τη δυνατότητα συμπληρωματικού εισοδήματος στους κατοίκους των χωριών.
·         Θα προμηθεύαμε τους πελάτες των ξενοδοχείων με ενημερωτικά φυλλάδια για διαδρομές στα χωριά. Ο Δήμος θα μπορούσε να διαπραγματευτεί  να βρίσκονται σε κάθε ρεσεψιόν.
·         Αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και παιδείας και με δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων.
·         Ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των χωριών με έργα αναστήλωσης, πλακόστρωσης και καθαρισμού των γειτονιών με ιστορική η αισθητική ιδιαιτερότητα.
·         Συνεργασία με κοινωνικά τουριστικά προγράμματα με τα οποία νέοι από όλο τον κόσμο έρχονται σε μια περιοχή και προσφέροντας εθελοντική εργασία (π.χ αναστήλωση παλιών κατοικιών ή ιστορικών οικημάτων), ενώ πραγματοποιούν παράλληλα τις διακοπές τους στο τόπο μας, είτε φιλοξενούμενοι σε σπίτια του χωριού ή σε εγκαταστάσεις κάμπινγκ. Έτσι μια περιοχή βοηθιέται διπλά: Αφενός από τη παρουσία νέων ανθρώπων που θα αγαπήσουν το τόπο αλλά και αφετέρου από την εθελοντική εργασία τους.
·         Λειτουργία σε καθημερινή βάση των λαογραφικών μουσείων που εκτός του μουσειακού κομματιού θα έχουν και ζωντανές επιδείξεις υφαντικής, ζαχαροπλαστικής, ξυλογλυπτικής κλπ ώστε τα παραγόμενα έργα να δίνουν ζωή στη παράδοση, να αποτελούν πηγή εισοδήματος για το συνεταιρισμό, να αποτελούν σχολειά και τόποι συνάντησης των γηραιότερων με τους νέους και τους επισκέπτες των χωριών.
·         Συντήρηση και αξιοποίηση των αρχαίων μονοπατιών (όπως το Μινωικό μονοπάτι Ε4 που συνέδεε τα Χανιά με τη Ζάκρο).Τα μονοπάτια αυτά αποτελούν διαδρομές απίστευτης ομορφιάς για τους φυσιολάτρες και μαζί με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων που συνδέουν, μπορούν να γίνουν παράγοντες για αυξημένη επισκεψιμότητα των χωριών μας.
·         Ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, επειδή αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο τα μειονεκτήματα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου, μειώνει το κόστος παραγωγής, αυξάνει την απασχόληση και το αγροτικό εισόδημα. Οι συνεταιρισμοί λοιπόν θα γνωρίζουν ότι όλη η υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου καθώς και οι υπηρεσίες θα είναι στο πλευρό τους. Επίσης η διαδικτυακή ομάδα που θα έχουμε Α) αγορές για τα τυποποιημένα η μη προϊόντα των συνεταιρισμών, Β) θα τους παρέχει πληροφορίες για τις δυνατότητες μεταφοράς τους και Γ) θα τους ενημερώνει για όποια προγράμματα υπάρχουν και αφορούν ενισχύσεις του εισοδήματος των κατοίκων των χωριών.
·         Παιδικές βιβλιοθήκες σε Κριτσά, Ελούντα, Κρούστα και Καλό Χωριό, Σίσι, Μίλατο, Βραχάσι, Λίμνες, Χουμεριάκο, Φουρνή (κι όπου αλλού ζητηθεί) απευθυνόμενες στα παιδιά της περιοχής έως 15 χρόνων. Την ευθύνη θα έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών ενώ ο δήμος θα καλύπτει τα έξοδα του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού. Σε μηνιαία βάση θα οργανώνονται θεματικά αφιερώματα και προβολές, ώρες παραμυθιού και παιχνιδιού, εκθέσεις. Επίσης με τη βοήθεια εποπτικών μέσων και μέσω συλλογικών εργασιών, θα γίνεται η καταγραφή ιδιαίτερων λαογραφικών χαρακτηριστικών (τοπικοί χοροί, ποίηση, παραμύθια, ιστορίες και ανέκδοτα από τη ζωή του χωριού, έργα και ημέρες ζωγράφων, οργανοπαικτών κλπ). Το πρόγραμμα  δραστηριοτήτων κάθε βιβλιοθήκης, θα διανέμεται στα σχολεία της περιοχής. Σε ετήσια βάση οργανώνονται εργαστήρια (θέατρο, ζωγραφική, κεραμική, σκάκι, καραγκιόζης, κλπ) παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων. Η βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο συνάντησης, μελέτης αλλά και παιχνιδιού: κάθε βιβλιοθήκη διαθέτει και συλλογή επιτραπέζιων παιχνιδιών, οργανώνει εργαστήρια, παιχνίδια προβολές, κλπ. Επίσης υπάρχει συλλογή εκπαιδευτικών βιντεοταινιών και slides για εσωτερική χρήση και δανεισμό σε συνεργαζόμενα σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Έτσι και η νεολαία θα δένεται με την κοινωνία του χωριού και μια δημιουργική απασχόληση μετά το σχολείο θα υπάρχει.
·         Σε συνεργασία με τους Δήμους της ανατολικής Κρήτης και την Περιφέρεια θα ζητήσουμε από το κράτος την ανάπτυξη εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας για τα αγροτικά προϊόντα με την ίδρυση Ινστιτούτου στον νομό.
·         Διεκδικούμε δημιουργία εθνικού οργανισμού υδάτινων πόρων, που σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες θα εκπονούν  έργα εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων, θα ελέγχουν την ποιότητά τους, θα ερευνούν και θα προωθούν με οικονομικά κίνητρα νέες τεχνικές άρδευσης και θα διαχειρίζονται το υδάτινο δυναμικό με αναπτυξιακά και όχι εισπρακτικά κριτήρια. Η έδρα του οργανισμού μπορεί να δημιουργηθεί στο Λασίθι γιατί είναι ο πιο άνυδρος νομός της Ελλάδας και με την πιο εκτεταμένη ερημοποίηση.
·         Ζητάμε την ανάδειξη της θαλάσσιας αλιείας, την προστασία του αλιευτικού πλούτου και τη χωροθέτηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Με έξοδα του δήμου μπορεί να χρηματοδοτηθεί σχετική μελέτη από το ινστιτούτο θαλάσσιας βιολογίας στο Ηράκλειο, την οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν όλοι οι αλιείς της περιοχής μας.
·         Ζητάμε την προστασία και την ανάπτυξη του δασικού πλούτου, με καταγραφή και διασφάλιση της δημόσιας λαϊκής περιουσίας, με διασφάλιση των ορεινών πληθυσμών και με κατοχύρωση του δάσους ως δημόσιου αγαθού και όχι ως αντικείμενο κερδοσκοπίας και ψηφοθηρίας. Σε συνεργασία με τη Περιφέρεια, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε σε πρόγραμμα εκτεταμένης αναδάσωσης.
Ελπίζουμε με τις προτάσεις αυτές, να καταδείξαμε τον ταξικό χαραχτήρα των προβλημάτων των αγροτικών περιοχών. Ότι δηλαδή εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε όμορφα και δυναμικά χωριά με φτωχούς κατοίκους έτοιμους να τα εγκαταλείψουν… Για μας η άνθηση της Επαρχίας γίνεται μόνο μέσω της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θα σέβεται τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον τους.
Καταδικάστε λοιπόν τους εκφραστές της πολιτικής που ξεκληρίζει την αγροτιά.
Καταδικάστε αυτούς που στηρίζοντας το «Καποδίστριας» σας έκλεισαν το στόμα.
Δώστε δύναμη στη δύναμή σας. Συνεργαστείτε μαζικά  με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Τιμωρήστε τους με τη ψήφο που τους πονάει περισσότερο.

0 Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

abcs