Θα καταγραφούν τα επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο του Νομού Λασιθίου

Την ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες δράσεις πρόληψης κατά των τροχαίων ατυχημάτων επεσήμανε ο Νομάρχης κ. Σήφης Αναστασάκης, με αφορμή τη μελέτη που έχει αναθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου με αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.

Ο Νομάρχης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε χθες με υπηρεσιακούς παράγοντες για τα θέματα ασφάλειας του επαρχιακού οδικού δικτύου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σημασία που αποκτά για το νομό η συγκεκριμένη μελέτη, από την οποία προσδοκά να δώσει σημαντικά στοιχεία για να προχωρεί κάθε χρόνο με ουσιαστικό και συγκροτημένο τρόπο η αναβάθμιση του επαρχιακού δικτύου.
Μέχρι τώρα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου αξιοποιώντας το πρόγραμμα GIS portal που έχει δημιουργήσει διαθέτει στοιχεία για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου του νομού σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων.
Τα στοιχεία αφορούν μια σειρά σημαντικές παραμέτρους του οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν την κατάταξη των δρόμων του νομού σε εθνικό, επαρχιακό και κύριο κοινοτικό δίκτυο (όπου οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι. Παράλληλα υπάρχουν στοιχεία για το πλάτος του οδοστρώματος και την κατάστασή του. Δηλαδή αν είναι καλή, μέτρια ή κακή και παράλληλα αν καταγράφεται ολισθηρότητα καθώς και συχνότητα παρουσίας λακκουβών. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν ακόμα τις κλίσεις των δρόμων και την ύπαρξη ή μη προστατευτικής μπάρας και διαγράμμισης.
Με τη νέα μελέτη που εκπονεί η Νομαρχία θα διαθέτει στοιχεία για την ταχεία αναγνώριση του οδικού δικτύου του Νομού Λασιθίου, εκτός του εθνικού για το οποίο έχουν καταγραφεί τα στοιχεία που προαναφέραμε. Στόχος είναι ο εντοπισμός σε όλο το νομό σημείων μειωμένης οδικής ασφάλειας και η πρόταση βελτιωτικών έργων.
Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, εκτός από τον επιτόπιο έλεγχο σε όλο το μήκος του δικτύου για τον εντοπισμό των επικίνδυνων σημείων, θα ληφθούν υπόψη και τα σημεία ατυχημάτων όπως έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και θα σχεδιασθούν έντυπα για την τυποποιημένη καταχώρηση στοιχείων τεχνικής αξιολόγησης των επί μέρους κατασκευών της οδού στα σημεία αυτά, προσδιορισμένα με χιλιομετρική θέση και χρήση GPS.
Ειδικά για τις επικίνδυνες θέσεις θα υπάρχουν καταγεγραμμένα αναλυτικά στοιχεία για την συνολική κατάσταση του δρόμου. Το μήκος των δρόμων που θα ελεγχθούν είναι 740 χιλιόμετρα και στην ουσία περιλαμβάνουν όλο το επαρχιακό δίκτυο.
«Πρόκειται για μια μελέτη που υλοποιείται και με την ολοκλήρωσή της θα μας βοηθήσει να έχουμε μια πλήρη και εμπεριστατωμένη εικόνα των προβλημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου, ώστε οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές. Πιστεύω δε ότι για το νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης αλλά και τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση θα προσφέρει τη δυνατότητα να έχουν ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια για αναβάθμιση του οδικού δικτύου», δήλωσε ο κ. Αναστασάκης.
Ο Νομάρχης επισημαίνει ότι εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα που προκαλεί τα τροχαία ατυχήματα είναι πολύ σημαντικό να διαμορφώνονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες στο οδόστρωμα, έτσι ώστε να μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το οδικό δίκτυο.
«Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση λάβαμε από την αρχή του έτους πρωτοβουλία να συνεργαστούμε όλοι οι τοπικοί φορείς για να μην θρηνούμε νέους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Από την πλευρά μας παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα – όπως η μελέτη αυτή – και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε δράσεις που θα βρίσκονται στην πρωτοπορία για να βοηθήσουμε στην ελαχιστοποίηση του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Αναστασάκης.

πηγή:  http://www.anatolh.com

Σχόλιο απο Μαντράκι: Το έχουμε πει επανειλημμένα- το οδικό δίκτυο του νομού Λασιθίου είναι σε ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση. Καιρός είναι να γίνει κάτι γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πάντως αν πρόκειται να καταγράψουν τα επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο προβλέπουμε ότι θα πάρει πολύ χρόνο αυτή η διαδικασία γιατί δεν υπάρχουν απλά επικίνδυνα σημεία, υπάρχει επικίνδυνο οδικό δίκτυο!
0 Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

abcs