Προτεραιότητες για Νεάπολη

1. ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Είναι φανερό με γυμνό μάτι, ότι ο νέος Καλικράτειος Δήμος αποτελείται από γεωγραφικές ενότητες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Το Κάτω Μεραμπέλλο, που ορίζεται από τα γεωγραφικά όρια που σημερινού Δήμου Αγίου Νικολάου...
 αποτελείται κυρίως από παράλια και τουριστικούς προορισμούς, ενώ το Πάνω Μεραμπέλλο, που ορίζεται από τα γεωγραφικά όρια του σημερινού Δήμου Νεάπολης και της Κοινότητας Βραχασίου, αν εξαιρέσει κάποιος τους οικισμούς Μίλατο και Σείσι, αποτελείται από ενδοχώρα, ξηρική, χωρίς τουριστική ανάπτυξη και με φθίνουσα πορεία. Ουδείς αμφισβητεί ότι οι τουριστικές περιοχές έχουν δυναμική, περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης, και συνεπώς ανάγκη χρηματοδοτήσεων για βελτίωση των υποδομών τους και των χώρων υποδοχής των επισκεπτών. Όμως η ενδοχώρα, αποτελεί το ζωντανό παρελθόν της περιοχής. Όλοι ανεξαιρέτως προερχόμαστε από χωριά, κάποιοι έζησαν εκεί πριν μετοικήσουν στις πόλεις, αρκετοί συνεχίζουν να έχουν οικογενειακή περιουσία.

Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα οι Δημοτικοί μας άρχοντες αντιμετώπιζαν τα χωριά σχεδόν ως χωριά – φαντάσματα. Το ηλεκτρικό και – σε κάποια απ’ αυτά – το νερό θεωρούνται ως τα μοναδικά «έργα» που είχαν υποχρέωση να κάνουν. Καμία πρόνοια για τους εναπομείναντες κατοίκους, κανένα έργο υποδομής, τίποτα που να μπορούσε να δώσει ξανά ζωή σ’ αυτά. Μικρής έκτασης «αναπλάσεις» έγιναν μόνο και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, και για να προσθέσουν στο επόμενο πρόγραμμά τους τα «έργα της τετραετίας».

Και όμως. Θα έπρεπε να είναι κατ’ αρχήν περισσότερο κοντά στους πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι σήμερα αποτελούν το μοναδικό κύταρο ενεργειών στα χωριά, και είναι οι μόνοι φορείς που έστω και μόνο μέσα από τα τοπικά πανηγύρια που πραγματοποιούν κατορθώνουν να μαζεύουν έστω και για μία ημέρα ξανά πίσω τον κόσμο τους. Και δεν χρειάζονται κατ’ ανάγκη λεφτά. Στήριξη, συμβουλές, οργάνωση και προβολή πρωτίστως ζητούν. Να ξέρουν ότι έχουν πίσω τους το Δήμο, ο οποίος θα βοηθήσει όπου και αν χρειαστεί.

Κάθε χωριό έχει τη δική του ιστορία. Τις παραδόσεις του, τους πολιούχους του, το ύφος του. Ας τα αναδείξουμε. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα ξαναζωντανέψουν όπως παλιά. Η Κοινή Αγροτική (Κ.Α.Π.) έχει ισοπεδώσει τη μικρή αγροτική παραγωγή. Τα φρούτα πέφτουν από τα δέντρα, γιατί δεν συμφέρει να τα μαζεύει κανείς, και στο μπακάλικο βρίσκεις πια φρούτα εισαγωγής… Όμως πρέπει να αντισταθούμε. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους συνεταιρισμούς που θα αποφασίσουν να επενδύσουν σε παραδοσιακά προϊόντα και στη μεταποίησή τους.













2. ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ

Οι οικισμοί του Πάνω Μεραμπέλλου αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα των παραπάνω. Ξηρικοί, με εξαιρετικό πλούτο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Οι λιγοστοί πλεόν κάτοικοι, ασχολούνται με την οικόσιτη κτηνοτροφία και με τη γεωργία. Αυτοί οι οικισμοί πρέπει να βοηθηθούν. Αλλά αυτό να γίνει συγκροτημένα, από την πολιτεία. Θα πρέπει πάσει θυσία να εξευρεθεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα ένταξής τους σε καθεστώς επιδοτούμενων διατηρητέων. Νωπό είναι το παράδειγμα των Αρχανών, όπου μετά την ανάπλασή τους έγινε ένα άλλο χωριό. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί ξένοι έρχονται και αγοράζουν παλιές εγκαταλλειμένες κατοικίες τις οποίες επισκευάζουν και κατοικούν πλέον σ’ αυτές, γινόμενοι σχεδόν ένα με τους παλιούς ντόπιους κατοίκους. Ο Δήμος Νεάπολης μέχρι σήμερα δεν βοήθησε αυτά τα χωριά με κανένα τρόπο. Νομίζουμε ότι ο νέος Δήμος οφείλει να τα βοηθήσει, να ψάξει κονδύλια ανάπλασης για να δημιουργηθούν νέοι πυρήνες. Πιο αναλυτικές προτάσεις υπάρχουν για αυτά τα θέματα στο πρόγραμμά μας για την ανάπτυξη των κοινοτήτων.



3. ΔΡΗΡΟΣ

Μετά από πάρα πολλά χρόνια, το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησε ανασκαφικό έργο στην αρχαία Δρήρο, το οποίο (μετά και τη φετινή δεύτερη ανασκαφική περίοδο το καλοκαίρι) αρχίζει και φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα. Εκτός από μία παρουσίαση που έγινε στο παλιό Γυμνάσιο της Νεάπολης, ο Δήμος δεν παρουσίασε τα ευρήματα αυτά. Και όμως, θα μπορούσε να γίνει ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός, όχι άμεσα, αφού οι ανασκαφές συνεχίζονται αλλά σε βάθος χρόνου, προετοιμάζοντας όμως από τώρα το έδαφος. Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν συντελεστεί ακόμα οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, με δεδομένη δε την αργοπορία σ’ αυτά τα θέματα του κράτους, πιθανόν να χαθεί πολύτιμος χρόνος.



4. ΦΡΑΡΩ

Εξαιρετικός αρχαιολογικός χώρος για την προσέλκυση πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών, κυρίως καθολικών, θα μπορούσε να είναι το Φραρώ. Φράγκικη εκκλησία, στην οποία έμενε ο πάπας Αλέξανδρος ο Ε’ πριν μεταβεί στο Βατικανό. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ο Δήμος Νεάπολης δεν κατάφερε ούτε τη διάνοιξη του δρόμου μέχρι την εκκλησία. Για αναστήλωση και μελέτη επισκεψιμότητας, ούτε λόγος......



5. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η Νεάπολη διαθέτει το μεγαλύτερο πλήθος κρατικών κτιρίων στο νομό. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά δεν ανήκουν σε ένα φορέα, αλλά αποφασίζει για καθένα απ’ αυτά άλλο υπουργείο. Και στον τομέα αυτό η ευθύνη της σημερινής Δημοτικής αρχής είναι τεράστια. Δεν έγινε ποτέ μια σωστή καταγραφή και δεν πιέστηκαν ποτέ τα αρμόδια υπουργεία να μεταβιβάσουν τα κτίρια αυτά στο Δήμο για να τα διαχειριστεί κατά το δοκούν. Έτσι έχουμε σήμερα εγκαταλλειμένα κτίρια, τα οποία θα μπορούσαν να λύσουν σε μεγάλο βαθμό το κτιριακό πρόβλημα όχι μόνο του σημερινού Δήμου Νεάπολης, αλλά και του νέου διευρυμένου Δήμου Αγίου Νικολάου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα παραπάνω, έχουμε το παλιό ορφανοτροφείο που τμήματά του ανήκουν σε διαφορετικά υπουργεία, όπως και το κτίριο της ΔΕΗ. Για το δεύτερο υπάρχει η πληροφορία ότι προχωράει η αγορά του από το Δήμο, αλλά ακόμα δεν υπάρχει πληροφόρηση. Και να φανταστεί κανείς ότι το ιστορικό αρχείο του νομού Λασιθίου στοιβάζεται σε δύο αίθουσες, οι οποίες μάλιστα δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να παραχωρούνται από το Δήμο. Το ίδιο συμβαίνει με το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στον όροφο πάνω από την παλιά λέσχη (εξαιρετικό δείγμα κτιρίου μπάουχαουζ), στο ισόγειο του οποίου μέχρι πρότινος στεγαζόταν τα γραφεία της Μητρόπολης, το οποίο κινδυνεύει να βρεθεί στο δρόμο, και η εξαιρετική συλλογή του να στοιβαχθεί σε κάποιο υπόγειο.....



6. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κάποια στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο, παρουσιάστηκε στο Δήμο Νεάπολης μία μελέτη του Γεωπονικού (!!!!!) Πανεπιστημίου για ενοποίηση των χώρων πρασίνου στη Νεάπολη (Δημοτικός κήπος και ανατολικά αυτού μέχρι και το παλιό ορφανοτροφείο) με ταυτόχρονη παρέμβαση στην κεντρική πλατεία. Η μελέτη μιας πλατείας, και μάλιστα της μεγαλύτερης πλατείας της Κρήτης, δεν γίνεται κύριοι από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά είναι ειδική αρχιτεκτονική μελέτη. Είναι δυνατόν να διαμορφώνεις μία ιστορική πλατεία χωρίς να λαμβάνεις υπ’ όψη σου την ιστορία της; Τα κτίριά της; Χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, μπορεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να καθορίζει υποχρεωτικές πορείες, νησίδες, μονοδρόμους; .....



7. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΠΟΛΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Κάποτε η Νεάπολη ήταν όμορφη πόλη. Με τα περιποιημένα παλιά σοκάκια της, καθαρή, με επαρκή δημοτικό φωτισμό. Σήμερα, εγκατάλειψη. Μια βόλτα οποιουδήποτε, θα επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Ακόμα και το κτίριο των Δικαστηρίων έχει αφεθεί στη μοίρα του... Νομίζουμε ότι η εικόνα αυτή μπορεί και πρέπει να αλλάξει.



8. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η μουσική παράδοση της Νεάπολης είναι γνωστή. Μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος δάσκαλος μουσικής του Γιάννη Μαρκόπουλου ήταν Νεαπολίτης, ο Σερέπετσης, τον οποίο πάρα πολλές φορές αναφέρει σε ομιλίες του. Η φιλαρμονική της Νεάπολης λειτουργεί αρκετά χρόνια, ενώ πολλοί ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τη μουσική. Σε αντίθεση με τον Άγιο Νικόλαο που λειτουργεί το ωδείο και ιδιωτική μουσική σχολή, στη Νεάπολη εκτός από τη φιλαρμονική δεν υπάρχει μουσικό σχολείο. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη δημιουργία μουσικού σχολείου στη Νεάπολη, στα πρότυπα του μουσικού σχολείου της Παλλήνης. Χώρος στα κτιριακά συγκροτήματα υπάρχει, πρόσφορο έδαφος λόγω της φιλαρμονικής επίσης.
0 Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

abcs