ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ «ΚΑΘΑΡΟ» ΚΡΙΤΣΑΣ

Η μοναδικότητα και η τεράστια αξία του Οροπεδίου Καθαρού είναι αδιαμφισβήτητη. Από τη μια το ιστορικά διαμορφωμένο κοινοτικά ιδιοκτησιακό καθεστώς με τις κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις του και από την άλλη, η αναγνωρισμένη, για πλήθος λόγους, οικολογική και περιβαλλοντική αξία για την οποία το Καθαρό έχει κηρυχθεί Προστατευόμενη περιοχή.


Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλου απέστειλε στις 22/7/2010 επιστολή προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου με την οποία ζητούσε την παρέμβαση της ως αρμόδια Επιβλέπουσα Δημόσια Υπηρεσία , προκειμένου να διερευνηθούν οι αναφορές και καταγγελίες που τέθηκαν υπόψην της από μέλη και πολίτες για τον έλεγχο νομιμότητας και για το είδος και την έκταση των επιπτώσεων από καταστροφικές ενέργειες που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Παρακάτω δημοσιεύουμε αυτούσια την απάντηση της Υπηρεσίας. Η Οικολογική Κίνηση, περαιτέρω, θα συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ντοκουμέντα και θα κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα για την πλήρη διερεύνηση του.

Άγιος Νικόλαος 2/11/2010
Το Δ.Σ.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΙΡΑΜΒΕΛΟΥ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜ. ΑΥΤΟΔ. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΥΔΡ. & ΕΓΓ. ΕΡΓΩΝ

ΠΡΟΣ: Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλου

ΘΕΜΑ: «Βελτίωση κατά τμήματα δρόμου Οροπέδιο Λασιθίου - Καθαρό – Μάλλες
ΣΧΕΤΙΚΑ: Η από 22-7-10 αίτηση σας.

Σχετικά με τις επεμβάσεις που έγιναν στα πλαίσια της εργολαβίας του θέματος, σας κάνουμε γνωστό ότι για τις ανάγκες του έργου σε αδρανή υλικά και στη συνέχεια τη χαλικόστρωση κατά τμήματα του δρόμου Ορ. Λασιθίου - Καθαρό - Μάλλες, έγινε απόληψη υλικών:
Α) από τη λεκάνη κατακράτησης φερτών υλικών ,ανάντι των εγκαταστάσεων υδροληψίας του ποταμού «Χαυγά» που έχει γίνει για την προστασία τους. Από το σημείο αυτό έγινε η απόληψη της μεγαλύτερης ποσότητας αδρανών που ενσωματώθηκαν στο έργο. Τα αμμοχαλικώδη υλικά που συγκρατούνται στη λεκάνη αυτή στο «Χαυγά», απομακρύνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ούτως ώστε οι εγκαταστάσεις υδροληψίας να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν απροβλημάτιστα.

Β) από τον ποταμό «Μακελάρη» (περιοχή «Κοπράκι») απ' όπου έγινε η ελάχιστη απόληψη αμμοχαλικωδών υλικών, με ιδιαίτερη προσοχή, χωρίς να θιγεί το υπάρχον καθεστώς ροής του ρέματος, ακριβώς γιατί ελήφθη υπ' όψη η φυσιολογία της περιοχής. Αυτό μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από το γεγονός ότι τα πρανή στις όχθες είναι ανέπαφα.

Όπως είναι γνωστό, οι ποταμοί παρασύρουν στο διάβα τους και μεταφέρουν αμμοχαλικώδη υλικά τα οποία καθιζάνουν στις κοίτες τους σε διάφορα σημεία κατά τις τοπικές συνθήκες ροής τους. Είναι λοιπόν απαραίτητη η κατά καιρούς απόληψη τους, από τα διάφορα σημεία κατακάθισης όπου γίνεται η συγκέντρωση τους, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ροή του ρέματος, διότι στην αντίθετη περίπτωση ανεβαίνει η στάθμη της ροής και το ρέμα εκτρέπεται και πλημμυρίζει τις παρόχθιες ιδιοκτησίες.

Η Υπηρεσία μας επιβλέπει την κατάσταση των ρεμάτων και επιμελείται τον καθαρισμό και τη διευθέτηση τους ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκτροπής τους και να έχουν τις επακόλουθες δυσάρεστες συνέπειες οι παρόχθιες ιδιοκτησίες. Στη βάση αυτή γίνεται περιοδικός καθαρισμός των ρεμάτων (τακτικά κάθε χρόνο όπου υπάρχει πρόβλημα) ή απόληψη αμμοχαλικωδών υλικών και χρήση τους για την κάλυψη της ανάγκης σε αδρανή για τη χαλικόστρωση των πλησιέστερων δρόμων.

Ύστερα από την αυτοψία που έγινε στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι σε κάποια σημεία είναι εμφανής η θέση απόληψης των υλικών και δόθηκε εντολή στον ανάδοχο του έργου να προβεί στην ομαλοποίηση της κοίτης και την εξάλειψη αυτών των φαινομένων για λόγους αποκατάστασης της αισθητικής και μόνο.

Από τον ποταμό αυτό έγινε απόληψη αδρανών υλικών, προκειμένου να χαλικοστρωθεί σε διάφορα τμήματα ο δρόμος Οροπεδίου Λασιθίου - Καθαρού - Μάλες έτσι ώστε να βελτιωθεί η πολύ κακή βατότητα του ήδη υπάρχοντος δρόμου και να γίνεται απροβλημάτιστα και με ασφάλεια η διέλευση των πολιτών από και προς το Ορ. Λασιθίου μέσω του Ορ. Καθαρού.
Αυτά τα αμμοχαλικώδη υλικά, ενσωματώθηκαν στον προαναφερόμενο δρόμο και μόνο και καμία σχέση δεν έχουν οι παραπάνω εργασίες βελτίωσης με το προτεινόμενο φράγμα «Τσιμπιστή».

Κατά την ίδια αυτοψία, διαπιστώθηκαν δυστυχώς και επεμβάσεις από ιδιώτες παρά τις όχθες του «Μακελάρη» (τεράστια εκσκαφή για τη δημιουργία τεχνητής λίμνης με σκοπό την υδρομάστευση, επίχωση-μπάζωμα στις όχθες κ.α.) οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη ροή του ποταμού όπως και τον υδροφόρο ορίζοντα αφού η απόθεση των προϊόντων εκσκαφής στις όχθες παραμορφώνει την κοίτη ενώ η τεχνητή λίμνη υποβιβάζει τον υδροφόρο ορίζοντα.
Στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσα στα πλαίσια του οποίου εκτελέστηκε και το ως άνω έργο. Πριν την έναρξη των εργασιών η διέλευση ήταν από πολύ δύσκολη έως επικίνδυνη. Σήμερα, μετά το πέρας των εργασιών, έχει εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των οχημάτων από την ανωτέρω αναφερόμενη ορεινή διαδρομή και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Σε κάθε περίπτωση ως Υπηρεσία, είμαστε στη διάθεση των τοπικών φορέων ώστε από κοινού να εξετάσουμε την υφιστάμενη κατάσταση στον ποταμό «Μακελάρη», προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση-αλλοίωση της κοίτης ή των πρανών του.

ΗΜ/ΝΙΑ: 26/10/2010


Η ΠΡ/ΝΗ Δ.Τ.Υ.Ν.Α.Λ.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΔΗ
0 Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

abcs