Το σίριαλ φέρνει τη Σπιναλόγκα πιο κοντά στην… UNESCO

Την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της UNESCO αγωνίζονται να πετύχουν στο άμεσο μέλλον οι τουριστικοί φορείς του Λασιθίου, προσπαθώντας παράλληλα να τη μετατρέψουν σε τουριστικό θέρετρο παγκόσμιας εμβέλειας...


Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση, με τους φορείς να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς για να πετύχουν τον πολυπόθητο στόχο τους που δεν είναι άλλος από την ένταξη στον παγκόσμιο κατάλογο με τα μνημεία.

Οι εκπρόσωποι του τουρισμού του Νομού Λασιθίου ευελπιστούν δηλαδή να μετατρέψουν τη Σπιναλόγκα σε ένα από τα επίκεντρα του παγκόσμιου τουρισμού, εκμεταλλευόμενοι τον ντόρο που υπάρχει γύρω από το μικρό νησί, μετά από την τεράστια επιτυχία που σημειώνει το σίριαλ, το οποίο καθηλώνει κάθε Δευτέρα όλη το τηλεοπτικό κοινό.
Οι προσδοκίες που έχουν γεννηθεί είναι πολύ μεγάλες με τους επιχειρηματίες και τους φορείς του τουρισμού. Από τις τέσσερις εβδομάδες προβολής της τηλεοπτικής σειράς τα πρώτα δείγματα με την αύξηση του τουρισμού είναι άκρως εντυπωσιακά.
«Η κίνηση είναι πρωτόγνωρη» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αγίου Νικολάου Μανόλης Βαρκαράκης.
Στόχος πλέον όλων είναι να προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό η ανάπλαση και η αναστήλωση των κτιρίων του νησιού, αλλά και να τελειώσει η φωταγώγησή του. Έργα τα οποία βρίσκονται στον «αέρα» εδώ και δέκα χρόνια, όπως σημειώνει ο κ. Βαρκαράκης στην «Τ».
Μεγάλα οφέλη
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγάλα οφέλη θα έρθουν του χρόνου, όταν και η Σπιναλόγκα θα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος προς εκμετάλλευση από το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.
Τα κέρδη αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. Αρκεί να πληροφορηθεί κανείς ότι μέχρι και πριν την τηλεοπτική σειρά η Σπιναλόγκα είχε περίπου 400.000 επισκέπτες το χρόνο, με το ωράριο λειτουργίας της να είναι από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι (περίπου στις 3μ.μ.), αφού ο ένας και μοναδικός φύλακάς της δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί 24ώρες το 24ωρο.
Ενώ μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Οι προβλέψεις για τη νέα τουριστική περίοδο κάνουν λόγο μέχρι και για δεκαπλασιασμό των επισκεπτών, με τα κέρδη να ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ!
«Υπάρχουν πολλές προσδοκίες και πολλές ελπίδες για τη Σπιναλόγκα. Κάποιοι ευελπιστούν ότι με το νησί μας θα γίνει ό,τι συνέβη με τη Νίσυρο, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας "Mama mia". Ένα νησί το οποίο γνωρίζει τεράστια τουριστική άνθηση πλέον» αναφέρει ο κ. Βαρβεράκης.
Βέβαια, τα «αγκάθια» δεν λείπουν, μιας και υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα, τα οποία πρέπει να υπερκεραστούν για να προχωρήσει και η ανάπτυξη του τόπου.
Μέχρι σήμερα -βάσει νόμου - ισχύει η απαγόρευση δόμησης σπιτιών γύρω από τους ορεινούς όγκους του νησιού. Οι αντιδράσεις μέχρι σήμερα είναι πάρα πολλές. Μετά την επιτυχία της σειράς, όμως, υπάρχει η ελπίδα να δοθεί άδεια, έστω για τη δόμηση οικημάτων, τα οποία δεν θα αλλοιώνουν σημαντικά το περιβάλλον.

πηγή : www.2810.gr

Έιχαμε θίξει και το θέμα πριν λίγους μήνες και φαίνεται ότι αρχίζει να πιάνει τόπο
1 Σχόλιο
  1. Ανώνυμος Says:

    Σίγουρα το σήριαλ δεν πρόκειται να βοηθήσει στο χαρακτηρισμό ως μνημείο της Unesco, απλά αν αυξηθούν οι επισκέπτες και τα έσοδα μπορεί να είναι ευκολότερο να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα για την ανάδειξη του χώρου. Αλλά από ότι φαίνεται είναι δύσκολο να ξεπεραστούν προβλήματα που αφορούν τον επίσημο "διαχειριστή" του χώρου.

Δημοσίευση σχολίου

abcs