Τελικά δεν μιλάμε μόνο εμείς για οργή!

Νωρίτερα σήμερα δημοσιεύσαμε μία ανάρτηση με τίτλο "Οργή, πολλή οργή... το μήνυμα των δημοτικών εκλογών". Εντελώς τυχαία βρήκαμε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Πατρίς", ένα παρόμοιο άρθρο με σχεδόν τον ίδιο τίτλο με το δικό μας. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε ότι μας έκλεψαν την ιδέα (αν και δεν βρήκαμε ημερομηνία υποθέτουμε ότι αναρτήθηκε πολύ πριν από το δικό μας άρθρο) καθώς και εμείς δεν είχαμε διαβάσει το άρθρο αυτό όταν γράφαμε το δικό μας. Αν το είχαμε κάνει να είστε σίγουροι ότι θα είχαμε αναφέρει την πηγή από την οποία πήραμε το άρθρο.

Βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα την ανάρτηση της εφημερίδας "ΠΑΤΡΙΣ", και την αναδημοσιεύουμε και στο δικό μας blog.


                   Οργή του κόσμου εισπράττουν οι υποψήφιοι!

“Πληρώνουμε εμείς αυτά που φάγατε εσείς”, τους λένε στα χωριά οργισμένοι οι ψηφοφόροι

                                                        Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Αντιμέτωποι με την οργή ή στην καλύτερη περίπτωση με την επιδεικτική αδιαφορία του κόσμου, κυρίως στην ύπαιθρο του νομού, βρίσκονται οι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι ψηφοφόροι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων φαίνεται να “γυρίζει” την πλάτη στην προεκλογική προετοιμασία, δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως και ακόμη να αποχωρούν δεικτικά από τους χώρους τους οποίους επισκέπτονται υποψήφιοι!

Ενδεικτικό είναι το παρ’ ολίγον επεισόδιο που έγινε προχθές σε χωριό της Μεσαράς όταν υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι μπήκαν σε καφενείο για να μιλήσουν στους θαμώνες αλλά και να μοιράσουν το διαφημιστικό τους υλικό.

“Μαζέψτε τα και φύγετε” ήταν η απάντηση όσων βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα οι οποίοι μπροστά στην επιμονή των υποψηφίων να μιλήσουν μαζί τους, εκείνοι αποχώρησαν ομαδικά κλείνοντας μάλιστα και τα φώτα στο καφενείο!


Σε απόγνωση όλοι λόγω οικονομικών προβλημάτων

Οπως προκύπτει από μαρτυρίες υποψηφίων, μέγα πρόβλημα σήμερα για τον κόσμο είναι το οικονομικό και αυτό εκφράζεται με την οργισμένη ερώτηση που ακούν όλοι όπου κι αν πάνε: “Γιατί μας κόψατε τους μισθούς και τις συντάξεις”. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα οικονομικά μέτρα είναι άδικα, είπε στην “Π” έμπειρος περί τα εκλογικά υποψήφιος ο οποίος εμφανίζεται, αν και κυβερνητικός, σοβαρά προβληματισμένος για το μήνυμα που θα επιλέξουν να στείλουν μέσω της κάλπης όπως λέει οι ψηφοφόροι.

“Είναι τόση η δυσφορία του κόσμου και η καχυποψία που μας αντιμετωπίζουν, ωστε συχνά αδυνατούμε να πούμε οτιδήποτε. Διαπιστώνω συσσωρευμένη οργή και απέχθεια του κόσμου στους πολιτικούς και κυρίως στους βουλευτές θεωρώντας ότι εκείνοι ευθύνονται για την τροπή που πήραν τα πράγματα”.

“Πείτε τους να κλείσουν στη φυλακή αυτούς που τα’φαγαν”.

Μ’αυτήν την φράση υποδέχθηκαν σε άλλο χωριό στο Μονοφάτσι τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που πήγαν προχθές για να μιλήσουν. Οι δεκαπέντε περίπου θαμώνες του καφενείου πρότειναν στους υποψήφιους να τους... κεράσουν τσικουδιά με την προϋπόθεση όπως τους είπαν να μην ανοίξουν το στόμα τους.

“Εμεις δεν μπορούμε πια να ζήσουμε στον τόπο μας, δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας και φταίτε εσείς γι’αυτό”, τους είπαν.

Γκρίνια και οργή στους Δεξιούς

Δεν είναι όμως μόνο οι κυβερνητικοί οι αποδέκτες της γκρίνιας του κόσμου. Γκρίνια, οργή και παράπονα διατυπώνουν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι όπως αποκαλύπτουν στην “Π” υποψήφιοι που πρόσκεινται στη ΝΔ. “Δεν περιγράφεται το τι ακούμε από τον κόσμο. Ο κόσμος είναι εξοργισμένος με την διακυβέρνηση Καραμανλή θεωρώντας ότι δεν έκανε τίποτα από όσα είχε εξαγγείλει και έλεγε στον κόσμο.

Σήμερα όσοι δεν δείχνουν αδρανοποιημένοι και αποστασιοποιημένοι από τη ΝΔ, ελπίζουν ότι ίσως ο Σαμαράς θα φανεί καλύτερος, μας είπε χαρακτηριστικά.

Οι μόνοι σταθεροί όπως φαίνεται ψηφοφόροι που μάλιστα ενεργοποιούνται τώρα περισσότερο από πριν είναι όσοι πρόσκεινται στο ΚΚΕ και γενικά στα κόμματα της Αριστεράς, θεωρώντας μάλιστα ότι σήμερα είναι δικαιωμένοι σε σχέση με όσα υποστήριζαν τα προηγούμενα χρόνια.


Τι είπαν στην “Π”

Με αρκετό χιούμορ και μεγάλη δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της υπαίθρου τις ερχόμενες εκλογές. Οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι, δεν ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει και επειδή όπως λένε η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα, μάλλον προτιμούν το καλαμπούρι…

Αρκετοί εκφράστηκαν δημόσια, πολλοί μίλησαν στην «Π» αλλά δεν θέλησαν να πουν τα ονόματα τους, επειδή έχουν δηλώσει υποψηφιότητα κοντινά τους πρόσωπα και δεν θέλουν να τα στεναχωρήσουν. Και μάλλον οι συγγενείς, οι γείτονες και οι κουμπάροι, είναι ο βασικός λόγος που θα τους οδηγήσει στις κάλπες…

Εξαιρέσεις είναι όσοι ελπίζουν ότι θα αλλάξει κάτι στις ερχόμενες εκλογές.

Πήγαμε σε χωριά και απευθύναμε την ερώτηση «περιμένετε να αλλάξουν κάποια πράγματα στη ζωή σας μετά τις ερχόμενες εκλογές;». Και τότε «άναβε» η συζήτηση. Ο ένας θυμόταν τα λόγια του Ν. Καζαντζάκη «δεν πιστεύω τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα…», ο άλλος σχολίαζε ότι «περιμένουμε από την προεκλογική περίοδο να δοθούν οι επιδοτήσεις, ευτυχώς που γίνονται τακτικά εκλογές» κι άλλοι είπαν ότι στο μόνο που ελπίζουν είναι το λαχείο! Οι περισσότεροι όπως έλεγαν, βαρέθηκαν πια να γκρινιάζουν και αντιμετωπίζουν με χιούμορ την κατάσταση. Το βέβαιο είναι ότι δεν πείθονται από τις εξαγγελίες των υποψηφίων, τους αντιμετωπίζουν συνήθως ευγενικά όταν πάνε στα χωριά τους και τους ξεχνούν μόλις φύγουν. «Έτσι θα μας ξεχάσουν και εκείνοι μετά τις εκλογές….» σχολίαζαν οι αγρότες.

Η απαξίωση της πολιτικής στην ύπαιθρο λειτουργεί μάλλον σαν οδοστρωτήρας, ανεξάρτητα από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα. Και η δυσπιστία δεν απευθύνεται στους συγγενείς και τους γείτονες που μετέχουν σε κάποια ψηφοδέλτια ως υποψήφιοι δημοτικοί ή τοπικοί σύμβουλοι, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν έχουν σημαντική δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις, αλλά επικεντρώνεται στα προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα της Κρήτης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής.


«Βαδίζουμε στο άγνωστο…»

«Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι εκλέγονται. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω δει κάποια διαφορά» είπε στην «Π» η Ελένη Παπουτσοπούλου κάτοικος Αγίας Βαρβάρας. «Θέλω να ελπίζω ότι θα αλλάξει κάτι. Δεν το πιστεύω, σχολίασε η Κωνσταντίνα Καρακωνσταντάκη από την Αγία Βαρβάρα, αλλά τουλάχιστον θέλω να το πιστεύω, να είμαι θετική στις εξελίξεις».

Ο Κώστας Αθαν. Κοκολάκης προτίμησε να επαναλάβει τα λόγια του Ν. Καζαντζάκη λέγοντας: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν πιστεύω τίποτα, είμαι ελεύθερος!».


πηγή: http://www.patris.gr
0 Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

abcs