Προτεραιότητες έργων για το Βραχάσι, το Σίσι και τη Μίλατο.

Στην τέως Κοινότητα Βραχασίου και μέσα από τις διαδικασίες του αγώνα ενάντια στον Καποδίστρια, αυξήθηκε η πεποίθηση ότι η κοινότητα που διεκδικεί, μπορεί και να κερδίζει. Η γενικότερη πολιτική συγκυρία και το κράτος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επέβαλλαν το τέλος οποιασδήποτε αυτοδιοικητικής-αυτοδιαχειριστικής προσπάθειας. Δεν άφησαν τη κοινότητα Βραχασίου να επιλέξει το δικό της αναπτυξιακό δρόμο, για να μην υπάρχουν νησίδες αμφισβήτησης αφενός των τοπικών παραγόντων εξουσίας αλλά και των κυρίαρχων επιλογών του κεφαλαίου στο τομέα της τοπικής διοίκησης. Μεγάλη παρακαταθήκη όμως του αγώνα ήταν οι συλλογικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Την κατάκτηση αυτή σε επίπεδο πολιτικής κουλτούρας, πρέπει να τη διατηρήσει ο τόπος.


Ακόμα κι αν η επιτροπή αγώνα αυτοδιαλυθεί, ο πολιτιστικός σύλλογος, το τοπικό συμβούλιο ή άλλοι μαζικοί φορείς πρέπει να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα της αυτοδιαχείρισης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ερχόμαστε να προβάλλουμε κάποιες προτάσεις που νομίζουμε ότι είναι ανάγκη να συζητηθούν, να ζυμωθούν και να υλοποιηθούν μετά από τη συνδιαμόρφωσή τους με την τοπική κοινωνία.

Βιολογικός καθαρισμός: Πρωταρχικής σημασίας έργο ειδικά για τις τουριστικές ζώνες Σισίου-Μιλάτου. Δεν έχει γίνει τίποτα συγκεκριμένο πάνω σ’ αυτό παρά μόνο μια προεκτίμηση αμοιβής. Είναι έργο βασικής αναπτυξιακής προοπτικής για τον τουρισμό αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους. Ένα μεγάλο μέρος της υποδομής αφορά τις ανάγκες των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Μετά τη κατάργηση του 2%, δεν αποδίδεται στη τοπική κοινωνία το μερίδιο που αντιστοιχεί στη δημιουργία και συντήρηση υποδομών που εξυπηρετούν τους πελάτες και την κερδοφορία τους. Κάποιοι ξενοδόχοι έχουν ήδη δώσει λεφτά για την κατασκευή βιολογικών. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη νέα Δημοτική αρχή, και να προσφέρουν αντισταθμιστικά οφέλη.

Αθλητικοί χώροι-Πάρκα-Παιδικές χαρές: Δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικά από τα παραπάνω τουλάχιστον σε δημόσια χρήση. Θα μπορούσαν να λάβουν χώρα είτε σε δημοτικό οικόπεδο παραπλεύρως του Γηπέδου, είτε στο δημόσιο πάρκινγκ στο κέντρο του Σισίου.


Για το Γήπεδο και το Σχολείο: Έχει γίνει δάνειο για την κατασκευή νέου γηπέδου στη θέση «Γωνιά» Σισίου, όμως δεν υπάρχει εξέλιξη λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών. Στη θέση του παλιού γηπέδου έχουν γίνει γεωτεχνικές μελέτες για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος με χρηματοδότηση ΣΔΙΤ. Αναμενόμενη δημοπράτηση το 2012. Εμείς νομίζουμε ότι δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξει ο σχεδιασμός. Θεωρούμε ότι θα ήταν προτιμότερο το γήπεδο να παραμείνει στη θέση του και όπως (πιο πάνω) περιγράψαμε, να συνδυαστεί με κατασκευή επιπλέον αθλητικών χώρων, πάρκου και παιδικών χαρών. Έτσι η συγκεκριμένη περιοχή αποκτά χαρακτηριστικά ενός μεγάλου χώρου αθλοπαιδιών και αναψυχής. Το σχολείο μπορεί να μεταφερθεί από τις προκάτ αίθουσες του Σισίου, στις απείρως αξιοπρεπέστερες, υγιεινότερες και μεγαλύτερες αίθουσες ενός ιστορικού κτιρίου που αφήνεται κλειστό, ερημώνει και απαξιώνεται. Ένα σχολείο με τεράστιο προαύλιο και χτισμένο μέσα στο πράσινο. Πρόκειται για το ιστορικό σχολείο του Βραχασίου. Ένα κόσμημα που πολλές
περιοχές θα το ζηλεύανε. Ας του δώσουμε λοιπόν ζωή και χρηστική αξία, κάνοντας ελάχιστες απαραίτητες κατασκευές κι ας αφήσουμε τα κοστοβόρα ΣΔΙΤ. Η απαραίτητη συγκοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων θα μπορεί να καλυφθεί με μίνι μπας που θα διαθέσει ο Δήμος. Μίνι μπας που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να κάνουν διαδρομές καλύπτοντας τουριστικές ανάγκες.

Αρδευτικό: Κοινή δημοτική άρδευση με φτηνό νερό. Αυτή είναι η απάντηση στο χαοτικό σύστημα άρδευσης με ιδιωτικές και ομαδικές γεωτρήσεις που σημαίνουν χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων σωλήνες δικτύου. Ενός δικτύου που δεν μπορεί να ποτίσει σωστά, ενός δικτύου από το οποίο χάνεται μεγάλη ποσότητα πολύτιμου νερού. Υπάρχουν μελέτες για τη διάνοιξη7 γεωτρήσεων με καθορισμένη χωροθέτηση. Έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα πράσινη ανάπτυξη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη του αρδευτικού
συνολικά από τον Ο.Α.Δ.Υ.Κ., από όπου και αναμένονται τα αναλυτικά στοιχεία των γεωτρήσεων. (παροχή, αποθέματα, ποιότητα νερού κλπ). Ουσιαστικά είναι έτοιμη η δημοπράτηση του έργου της διάνοιξης των γεωτρήσεων.

Αγροτικοί δρόμοι: Υπάρχουν στην περιοχή πολλά χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων οι οποίοι είναι πολυσύχναστοι και όμως παραμένουν σε δραματική κατάσταση. Πρέπει επειγόντως να γίνει πρόβλεψη σε αυτό το τομέα με συγκεκριμένες δράσεις.

Κ.Ε.Π: Απομένει ουσιαστικά μετά την απόκτηση και του λογισμικού, μόνο η πρόσληψη ενός υπαλλήλου (ή απόσπαση), για να λειτουργήσει το ΚΕΠ στο Σίσι.

Πλακοστρώσεις: Έχουν γίνει κάποια πλακόστρωτα σε όλη την περιφέρεια της κοινότητας Βραχασίου, τα οποία καλό είναι να επεκταθούν, σε συνδυασμό με αναπαλαιώσεις προσόψεων παραδοσιακών οικιών. Έτσι με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και LEADER μπορεί να δημιουργηθεί ένας δρόμος περιπάτου, με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.


Παραλιακή ζώνη Μιλάτου-Σισίου: Το καθεστώς της ημιπαρανομίας στη χρήση της παραλιακής ζώνης πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Ο Δήμος σε συνεργασία με τη Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τους ενδιαφερόμενους μαγαζάτορες, πρέπει να δώσει λύση. Πρώτα-πρώτα για να απελευθερώσει τους ίδιους τους ιδιοκτήτες παραλιακών καταστημάτων, από πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις (μηνύσεις) αλλά και
από πελατειακές εξαρτήσεις. Αφετέρου για να υπάρξει αισθητική αναβάθμιση και ομοιογένεια στις υπαίθριες κατασκευές των καταστημάτων τους, γεγονός που θα αναβαθμίσει και τη τουριστική κίνηση της περιοχής. Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και σε αρχαιολογικούς τόπους που βρίσκονται εντός ξενοδοχείων, είναι για μας αγαθά αδιαπραγμάτευτα κοινόχρηστα.

Προστασία και ανάδειξη μνημείων και φυσικών τοπίων: Νομίζουμε ότι οι τόποι μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και η μοναδικής σπανιότητας φυσική ομορφιά (αζιλακόδασος) χρήζουν προστασίας και πολύ προσεκτικής ανάδειξης. Οι υπερβολές μπορεί να αλλοιώσουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο.

Ανθρώπινο δυναμικό κοινότητας Βραχασίου: Θέλουμε να γίνει προσπάθεια οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της Κοινότητας Βραχασίου να απορροφηθούν στο νέο Δήμο με μόνιμες σχέσεις εργασίας.

Παιδικός σταθμός: Δυστυχώς σε μια περιοχή που σφύζει από ξενοδοχοϋπαλλήλους, δεν υπάρχει παιδικός σταθμός. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν μεγάλες δαπάνες απευθυνόμενοι σε ιδιωτικούς σταθμούς μακριά από το σπίτι τους. Η δημιουργία ενός Δημοτικού παιδικού σταθμού καθίσταται για μας επιλογή πρώτης προτεραιότητας.


Κέντρο υγείας: Ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει από το υπουργείο Υγείας, την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Η ανάπτυξη των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάνει δυνατή την αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων, αλλά και εξασφαλίζει μια υποδομή απαραίτητη σε μια περιοχή που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζει τον πληθυσμό της και τα ατυχήματα στο παραθαλάσσιο και οδικό δίκτυο.
0 Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

abcs