ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΠΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. (Με καθεστώς αυτονομίας το μέλλον τoυ)

Του Δημήτρη Καμαράτου


Ολοι έχομε κατανοήσει ότι σαν έργο το Βιοτεχνικό πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Αγίου Νικολάου θα βοηθήσει τους επαγγελματίες και θα αποτελέσει την ευκαιρία ώστε πολλές επιχειρήσεις να απεγκλωβιστούν από τον οικιστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου και να εγκατασταθούν εκεί με πολλαπλά οφέλη για όλους...

Αρκετό καιρό όμως τώρα είμαστε μάρτυρες μιας εσωτερικής διαμάχης που εμφανίζεται με την μορφή διαφόρων δημοσιευμάτων στο τύπο και στο διαδίκτυο και προέρχονται από διάφορα πρόσωπα μέτοχους ή όχι, που όμως δεν δικαιολογείται διότι λειτουργεί με το καθεστώς της Ανωνυμης Εταιρείας.Τα δημοσιεύματα της διοίκησης, του Τεχνικού Συμβούλου και των μετόχων που θα είναι και οι μελλοντικοί χρήστες του, δίνουν και παίρνουν, φανερώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο ότι κάποια προβλήματα και δυσλειτουργίες υπάρχουν στο εσωτερικό του.
Όπως όλοι γνωρίζομε στην διοίκησή του, εκτός από τους βιοτέχνες -μετόχους υπάρχουν και εκπρόσωποι πολιτικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής (Δήμος, Νομαρχία, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ενωση Μεραμβέλλου).
Η παρουσία των εκπροσώπων των φορέων αυτών στην διοίκηση του ΒΙΟΠΑ ως εκ της φύσεώς τους δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί τους κοινούς σκοπούς της περιοχής και οι οποίοι επέβαλλαν την δημιουργία του και τέτοιοι ενδεικτικά είναι: Η επιδίωξη της μετεγκατάστασης των βιοτεχνιών που σήμερα βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού, η ομαλή ένταξη του ΒΙΟΠΑ στην ευρύτερη περιοχή χωρίς οικιστικές ακρότητες, η σύνδεσή του με τα δίκτυα (νερού , αποχέτευσης κ.λ.π.) και γενικά η παρέμβασή τους ώστε από την εγκατάσταση και ένταξή του στην περιοχή να μην πÏ! �οκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι των φορέων που συνδιοικούν θα πρέπει να έχουν την ανάλογη διακριτικότητα και προσοχή, ώστε να βοηθούν καλύτερα την διοίκηση του για να αποδίδει στο έργο της, τηρώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ των επενδυτών με την αποφυγή εντάσεων.
Αυτό δεν φαίνεται να έχει τηρηθεί στην μέχρι σήμερα πορεία του ΒΙΟΠΑ με ευθύνη βέβαια των φορέων που συμμετέχουν με όλες τις αρνητικές συνέπειες (συνεχής διχόνοια στο όργανο διοίκησής του, που μετεφέρεται και στους μετόχους, αργός ρυθμός ανάπτυξης και ολοκλήρωσης του έργου, κ.λ.π.) με τα δικαιολογημένα παράπονα και ανησυχίες των επενδυτών, αλλά και πολλών Δημοτών.
Την ευθύνη βέβαια για την διχόνοια αυτή και την ύπαρξη του προβλήματος της στρεβλής διοίκησης, φέρουν οι πολιτικοί φορείς που εκπροσωπούνται σ’ αυτό, διότι οι εκρόσωποί τους αυτοσχεδιάζοντας φαίνεται να έχουν πάρει πρωτοβουλίες που είναι έξω από τις αρμοδιότητες τους (όπως καθορισμός τιμών μονάδων οικοπέδων, το μοίρασμα των οικοπέδων κ.λ.π. εσωτερικά ζητήματα) και δεν έπρεπε να εμπλακούν .Ετσι φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των φορέων με τον ένα η τον άλλο τρόπο εξετράπηκαν από τον προορισμό τους και κατάφεραν να γίνουν καθεστώς, από την Ï! �τιγμή που εκφράζονται παράπονα από την πλευρά των επενδυτών ότι η πλειοψηφία της διοίκησης (του Διοικητικού Συμβούλιου εν προκειμένω στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των πολιτικών φορέων) λαμβάνει αποφάσεις αντίθετες με την βούληση της πλειοψηφίας των επενδυτών.
Αυτό είναι αντίθετο με το ίδιο το πνεύμα της δημιουργίας του θεσμού των ΒΙΟΠΑ, που η ουσία της θεσμοθέτησής τους ήταν να απεμπλακούν Κρατικοί φορείς από την διαχείριση τέτοιων φορέων και να δοθεί πρωτοβουλία στους επιχειρηματίες ώστε να αυτοδιαχειρίζονται τις υποθέσεις τους.
Να θυμηθούμε το προηγούμενο καθεστώς με την διαχείρηση των ΒΙΠΕ από την πρώην κρατική Τράπεζα ΕΤΒΑ, που αναγκάστηκε το Κράτος να εγκαταλείψει.
Επομένως στο ΒΙΟΠΑ οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι επενδυτές – βιοτέχνες και στην διοίκηση και στην λειτουργία του και όχι οι εκπρόσωποι των φορέων να εγκαθιστούν ένα κακέκτυπο αντίγραφο κρατικής κακοδιοίκησης που συνεπάγεται τις συνέπειες που περιγράψαμε παραπάνω.
Εκτός όμως από την ανωτέρω στρεβλότητα φαίνεται ότι υπάρχει και σχετική αδυναμία διοίκησης κάτι που αποδεικνύεται με τον χειρισμό του θέματος του δρόμου σύνδεσης του ΒΙΟΠΑ με το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Οπως πολλοί θα γνωρίζουν το τώρα και δύο χρόνια πηγαιν’ έλα, της μελέτης του δρόμου σύνδεσης του ΒΙΟΠΑ με το επαρχιακό δίκτυο στις διάφορες Υπηρεσίες, δεν έχει επιτύχει να εκδοθεί κάποια διοικητική πράξη για την έναρξη των διαδικασιών κατασκευής του. 
Ετσι όλο και καθυστερεί και αναβάλλεται η κατασκευή του, που έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση λειτουργίας και του ΒΙΟΠΑ αφού δεν υπάρχει δρόμος για την εξυπηρέτησή του.
Η τελευταία ανακοίνωση που έχει βγεί στην δημοσιότητα είναι ότι θα πρέπει να φροντίσει ο Δήμος ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες που προϋποθέτει ο Ν2545/97 που αφαρά τα ΒΙΟΠΑ, δηλαδή για να εκδοθεί η επιβαλλόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, προκειμένου να οριστεί ο φορέας κατασκευής του εξωτερικού δρόμου πρόσβασης.
Αυτό είναι η προτροπή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης προς τον Δήμο Αγίου Νικολάου.Εδώ είναι ακριβώς το σημείο όπου θα έπρεπε ο Δήμος να έχει κάνει τις προεργασίες του ώστε χωρίς την προτροπή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης να έχει ήδη προχωρήσει στην τεχνική και διοικητική υποστήριξη του έργου του εξωτερικού δρόμου.
Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους, μέριμνα της νέας Δημοτικής Αρχής, θα πρέπει να είναι η απεμπλοκή του Δήμου Αγίου Νικολάου από την άμεση και ενεργή διοίκηση του ΒΙΟΠΑ και την απόδοσή της στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι και αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες, θετικές ή αρνητικές, από την διοίκησή του 
Σήμερα όπως είναι τα πράγματα δεν γίνεται προσπάθεια να γεφυρωθεί η όποια διαφορά υπάρχει στις αντιλήψεις και στις αποφάσεις για την διοίκησή του, αλλά αντίθετα οι διαφορές μεγαλώνουν.
Η παρουσία των εκπροσώπων των φορέων θα πρέπει να είναι συμβουλευτική και επικουρική, παρεμβατική δε στα καθαρά θέματα που αφορούν τον Δήμο που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Πιστεύομε να είναι ο συνδυασμός μας που θα αναδειχθεί νικητής των Δημοτικών εκλογών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες σε ελάχιστο χρόνο και με το επιβαλλόμενο καθεστώς διαφάνειας.
Ιδιαίτερα μετά την 1-1-2011 που καταργείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η ευθύνη που αναλογεί στον Δήμο θα είναι μεγαλύτερη και θα πρέπει να επιδειχθεί και η ανάλογη υπευθυνότητα από την πλευρά των εκπροσώπων του.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία της δημοσίευσης 


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ είναι Μηχ/γος – ηλ/γος Μηχανικός και πρώην Προϊστάμενος Τμήματος Βιομηχανίας Λασιθίου Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Aγίου Νικολάου με τον Συνδυασμό «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΑΡΓΑΣΙΑ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΡΑΤΣΗ.
7 Σχόλια
  1. Ανώνυμος Says:

    Απο τις πιο εύστοχες τοποθετήσεις επί του θέματος.

  2. Ανώνυμος Says:

    Ποιος ειναι ο κυριος δεν ξερω...αλλα πως και θυμηθηκαν ολοι ως δια μαγειας την τελευταια εβδομαδα το ΒΙΟΠΑ ειναι αξιο αποριας. Ντροπή! Τωρα σκεφτηκαν να γραψουν, τωρα σκεφτηκαν να εκφρασουν αποψη, τωρα σκεφτηκαν την προοδο του. Τωρα απλά ντροπή! Είναι υποκρισία και θράσος. Παρακολουθώ στενά το ΒΙΟΠΑ ως ενδιαφερόμενος. Πως ακριβως θα βοηθήσουν το έργο να απεμπλακεί; αφού δεν ξερουν καν το ιστορικό της πορείας του. Και ποιοι ειναι αυτοί που τους ενημερώνουν δηλαδή;;;; ασε...ξερω ξερω...οι κυριοι με το "επιβαλλόμενο καθεστώς διαφάνειας".

  3. Ανώνυμος Says:

    Αν όντως ο προηγούμενος είναι ενδιαφερόμενος θα αξίζει να διαβάσει το κείμενο πιο προσεκτικά.
    Η αλήθεια είναι ότι οι μέτοχοι δηλαδή ΕΣΕΙΣ θα πρέπει να διαχειριστείτε το ΒΙΟΠΑ και όχι οι εγκάθετοι, απο όπου και αν προέρχονται.
    Το ΒΙΟΠΑ όντως έχει μια μακρά ιστορία. Το ΒΙΟΠΑ ήταν ένα έργο που εμπνεύσθηκε ο τότε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Τζανόπουλος , διαχειρίστηκε απο πολλούς στην συνέχεια και αν θέλεις την επόμενη ημέρα θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι στην απεμπλοκή του έργου που μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος συγκέντρωσης οικονομικών δραστηριοτήτων ευρύτερης περιοχής. Το ΒΙΟΠΑ το έχει ανάγκη η ανύπαρκτη οικονομία του τόπου μας.
    Θεωρώ σωστό το ΒΙΟΠΑ να μείνει εκτός άστοχων τοποθετήσεων , πρέπει όμως το ΒΙΟΠΑ να βοηθηθεί για την απεμπλοκή του.

  4. Ανώνυμος Says:

    Τι διάολο συμβαίνει και μας τάχουν πρήξει με τα Βιοπα και τα σχοαππ πώς τα λένε τώρα στις εκλογές? Κύριε Καμαράτε από ότι βλέπω είσαι υποψήφιος κάπου? Καλή σου επιτυχία.
    Σαν πολίτης του αγ.νικολάου ακούω και εγώ διάφορα και τι να πρωτοπιστέψω.Δάνεια του Δήμου ,Βιοτεχνικό πάρκο και άλλα.Οσο μπορώ και ενημερώνομαι το Β.Πάρκο ξεκίνησε αν θυμούμαι καλά από μια ομάδα επιχειρηματιών που έβαλαν τα χρήματα τους ,αγόρασαν τα οικόπεδα προχώρησαν στις απαραίτητες μελέτες και έφτασε με την στήριξη του Εμπορικού επιμελητηρίου(Ν.Τζανόπουλος τότε)και την συμπαράσταση του Δήμου που θα πρέπει να είναι αυτονόητη για κάθε μεγάλο έργο (όχι Χρηματική)εννοώ σε υποδομές της αρμοδιότητας του Δήμου.Απλά να θυμίσω ότι τέτοιο έργο αναπτυξιακό της περιοχής έχει να υλοποιηθεί από πολλά χρόνια πριν στον Αγιο Νικόλαο.Το τελευταίο ήταν το Ξενοδοχείο Candia στα χαβάνια.
    Τώρα ακούω για χρήματα που σπαταλώνται εκεί από τον δήμο,Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι έτσι.Πιθανόν να υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα μεταξύ των μετόχων αλλά αυτά να αφορούν στους μετόχους.Πάντως αν δεν είναι έτσι που τα περιγράφω και κάνω λάθος ασς τα γράψει κάποιος ππιο ενημερωμένος για να πληροφορηθεί και ο κόσμος και όχι να δημιουργούμε εντυπώσεις ανώνυμα πάντα.

    ένας κάτοικος του αγ.Νικολάου που μου θολώνετε το μυαλό

  5. Ανώνυμος Says:

    Πάλι για το βιοπά ο λόγος.
    Με την ίδρυση του Βιο..πάρκου η πρόταση ήταν και την αποδέχτηκαν όλοι να συμμετέχει ο Δήμος και το Επιμελιτήριο στο Δ.Σ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ.Μέχρι εδώ.
    Ο θολωμένος Κάτοικος και ψηφοφόρος

  6. θανασης Βέγγος Says:

    καλοι μου άνθρωποι τρέξτε να γινετε μέτοχοι. Οι κακοι του ΔΣ 'εφυγαν το καινουριο Δ.Σ είναι καλοι και ικανοί άνθρωποι, ο Δ'ημος και το επιμελητήριο απεμπλάκησαν και οι επιχειρηματίες αυτοδιοικούνται,
    Αγοράστε μερίδες όσο προλαβαίνετε ακόμα

  7. Ανώνυμος Says:

    ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ

    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΓΑΛΟΣ
    (πόσο πόνο δίνει ο Θ.Π)

Δημοσίευση σχολίου

abcs